Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset tömde restauranger i en hast - Ekenäskrögare hoppas att hemleveranserna ska ta fart

Päivi Purontaus i tom restaurang
Ännu för ett par veckor sedan var det fullsatt på lunchrestaurang Piazza i Ekenäs. Nu är det endast enstaka matgäster som dyker upp för lunch. Krögare Päivi Purontaus vet inte hur hon ska klara sig om virusepidemin blir långvarig. Päivi Purontaus i tom restaurang Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,päivi purontaus

Det är numera glest mellan matgästerna på restaurangerna. Krögarna ser sina inkomster rasa och oroar sig för hur de ska ha råd att betala lön åt sina anställda.

En av dem är Päivi Purontaus i Ekenäs. Hon förestår lunchrestaurangen Piazza i tredje våningen av det Alvar Aalto-ritade Sparbankshuset i centrum av Ekenäs.

När klockan slår elva brukar restaurangen i vanliga fall snabbt fyllas av matgäster som tar för sig av det rikliga buffébordet.

Men nu har läget förändrats i en hast.

Buffebordet har tömts och restaurangen gapar nästan lika tom.

Päivi Purontaus
Päivi Purontaus har tappat de flesta av sina kunder Päivi Purontaus Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,päivi purontaus

- Förändringen har varit mycket dramatisk på kort på tid, säger Päivi Purontaus.

Lunchrestaurangen fortsätter att hålla öppet tills vidare och Päivi Purontaus kan inget annat än ta en dag i taget.

Alla tillställningar avbokades

Till företaget hör också en catering men den verksamheten stannade av i samband med att regeringen stoppade evenemang för över 500 personer och upphörde helt när sammankomster med över tio personer förbjöds.

- Cateringen har gått ner till noll, berättar Purontaus sammanbitet.

Fester, möten, bröllop och begravningar var bokade för de kommande veckorna. Nu gapar kalendern plötsligt tom. Alla cateringbeställningar för den följande månaden har avbokats.

Hemleverans kan bli räddningen

Cateringen har å andra sidan gjort att företaget har möjlighet att ordna hemleveranser av matportioner.

- Efterfrågan har ökat från dag till dag men det är frågan om ganska få portioner. Jag hoppas ändå att folk börjar använda det, säger Purontaus.

Kunder har också möjlighet att själva avhämta färdiga lunchportioner från restaurangen.

Ett fyllt vitrinskåp med drycker och portionsskålar med efterrätter.
Efterrätten är färdigt portionerad i skålar i stället för att var och en serverar sig själv som i normala fall på lunchrestaurang Piazza. Ett fyllt vitrinskåp med drycker och portionsskålar med efterrätter. Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,coronavirus,vitrinskåp,restauranger,portionsskålar i vitrin

På lunchrestaurangen fortsätter man att servera mat men två tredjedelar av kunderna försvunnit i en handvändning.

All mat serveras i färdiga portioner från köket. På det sättet försöker man minimera möjlig smittospridning.

- Vi tvättar alla stolar, bord, handtag och ytor noggrant och kunderna får använda handdesinficeringsmedel, berättar Purontaus om de nya rutinerna.

Hela restaurangbranschen i samma båt

Hon är glad över att ha fått råd och direktiv både från Turism- och restaurangförbundet MaRa och den lokala föreningen Företagarna i Raseborg.

-Vi som jobbar i den här branschen är alla i samma båt. Vi har en stor utmaning framför oss, säger Purontaus.

Tom lunchrestaurang.
Buffébordet är tömt och de vita dukarna nästan orörda på lunchrestaurang Piazza i centrum av Ekenäs. Tom lunchrestaurang. Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,tom restaurang

Hon följer med nyheter varje dag och vet att oberoende av hur det statliga stödpaketet till företagarna slutligen ser ut kommer det att vara mycket viktigt.

- Ingen vet ju hur länge den här situationen fortsätter - är det en månad eller sex månader..? Vi får ta en dag åt gången och se hur läget utvecklas.

Hon anar att permitteringar kommer att bli vanliga i branschen särskilt om situationen fortgår en längre tid.

- Om man inte har några inkomster har man ju inte råd att betala löner heller, konstaterar Purontaus.

Hon hoppas ändå att kunderna får upp ögonen för att många restauranger börjat erbjuda hemleverans både på vardagar och under helger.

Lyssna på intervjun med Päivi Purontaus här nedan.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland