Hoppa till huvudinnehåll

Goda nyheter! Världens renaste luft kan ha blivit ännu renare när färre kör bil

Kuvassa on autio Senaatintori Helsingissä.
Finland har ofta legat i topp på listor som rankat var världens bästa luft finns. Nu kan den ha blivit ännu bättre. Kuvassa on autio Senaatintori Helsingissä. Bild: Silja Viitala / Yle COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,undantagstillstånd,beredskapslag,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,Helsingfors,Senatstorget,Helsingfors domkyrka,pandemier

Våren är en påfrestande tid för människor med andningsbesvär. Men den här våren kanske kan ge en liten lindring.

För när coronaviruset tvingar folk att stanna hemma eller att jobba på distans minskar mängden bilar på vägar och gator.

- Luftkvaliteten har blivit bättre tack vare att biltrafiken har minskat, säger Piia Anttila expert på luftkvalitet vid Meteorologiska institutet.

Mängden bilar på våra vägar och gator har minskat betydligt. Jämfört med för två veckor sen med drygt 30 procent, enligt Trafikstyrnings bolaget Traffic Management Finland.

Det här betyder mindre avgaser och färre småpartiklar. Men förutom trafiken inverkar också väderleken på luftkvaliteten.

- En del föroreningar ökar i solsken och andra minskar i regn. Väderleken spelar alltid en roll. Också därför är det svårt att bedöma vad som beror på undantagstillståndet som trädde i kraft den här veckan.

piia anttila
Piia Anttila har noterat en förbättring i luftkvaliteten. piia anttila Bild: yle/Anna Dönsberg Meteorologiska institutet

Det finns många slags luftföroreningar. Trafiken släpper ut kvävedioxid och de mängderna har tydligt minskat. Största delen av kvävedioxiden kommer från den lokala trafiken, alltså den närmaste gatan.

Mängden småpartiklar är en del av trafikens föroreningar. Men en stor del av det kommer till Finland som nedfall långt bortifrån. Där inverkar sådant som naturvårdsbränning i Ukraina eller markbränder i Ryssland

Vårens gissel

Gatudammet på våren är också någonting som försämrar luftkvaliteten i städer. Dammet som skapats av bilar med dubbdäck under vintern flyger runt i torrt väder tills det städas bort. Det påverkas inte nämnvärt av den minskade mängden bilar i trafik.

Traffic Management Finland uppger att flygtrafiken i onsdags 18.3, hade minskat med 50 procent jämfört med motsvarande tid i fjol.

I praktiken kommer flygtrafiken att upphöra nästan helt på grund av avbokade flygturer och begränsningar i passagerartrafiken.

Industrins och energiproduktionens utsläpp inverkar också på luftkvaliteten, men där har det inte skett förändringar ännu trots epidemiläget för vi behöver värme och elektricitet som förut.

Trots allt ska vi komma ihåg att i Finland är luftkvaliteten mycket bättre än på många andra ställen, påminner Anttila.

Läs också