Hoppa till huvudinnehåll

Majoriteten av coronapatienter i intensivvård i Sverige är män - samma fenomen i Italien och Kina

Ett par tittar ut över hamnen i Victoria Harbour i Hongkong 21.3.2020
Ett par tittar ut över hamnen i Victoria Harbour i Hongkong 21.3.2020 Ett par tittar ut över hamnen i Victoria Harbour i Hongkong 21.3.2020 Bild: AFP / Lehtikuva coronavirus,par,Hongkong

Både i Sverige, Italien och Kina ser det ut som om män hör till den grupp som blir sjukast av coronaviruset och som måste skötas på intensivvårdsavdelningar.

I Sverige har man noterat att närmare 85 procent av de coronapatienter som har hamnat på intensivvårdsavdelningar är män.

Enligt de senaste siffrorna var 10 kvinnor och 51 män, visar data från Svenska intensivvårdsregistret, rapporterar Sveriges Radio.

En sjukskötare går utanför ett gult tält.
Ett tält för coronapatienter vid ingången till Karolinska sjukhuset i Stockholm 19.3.2020 En sjukskötare går utanför ett gult tält. Bild: AFP / Lehtikuva Karolinska Universitetssjukhuset,Sverige,coronavirus

I Italien och Kina noteras samma tendens

Att vara man verkar vara en högre riskfaktor också i Italien, skriver The New York Times.

I Italien har fler män än kvinnor blivit smittade. Andelen dödsfall är också högre bland de manliga patienterna (8 procent) än bland de kvinnliga (5 procent), visar Italiens hälsoinstitut i en studie där över 25 000 fall analyserats

- Det finns ett mönster. Att vara en man ser ut att vara en lika stor riskfaktor som att vara gammal då det gäller coronaviruset, säger Sabra Klein som forskar i könsfördelningen vid virusinfektioner.

Enligt Klein kan den här skillnaden i mottaglighet vara biologisk eller beteendekopplad. Kvinnor tenderar i allmänhet att ha starkare immunsystem. Fler män än kvinnor röker. Dessutom har studier visat att det är mindre sannolikt att män tvättar sina händer.

Också i Kina uppges det ha påträffats fler allvarligt insjuknade män än kvinnor.

Klein påpekar att det inte alltid går att förklara varför någonting kan utgöra en riskfaktor - men att det är slående att det här fenomenet med män har iakttagits i två så kulturellt och socialt olika länder som Italien och Kina.

En studie i USA pekar på att den högre risken skulle gälla män som är över 50 år gamla. Men efter fyllda 90 år gäller det inte längre - troligen på grund av att det finns färre män i den åldersgruppen.

Läs också