Hoppa till huvudinnehåll

”Mycket som är i rätt riktning” - regeringens stödpaket verkar lovande enligt företagare

Herrkläder i klädaffar
Illustrerande arkivbild. Enligt Tove Hagström är det viktigt att de som kan fortsätter köpa och konsumera för att stöda företagens överlevnad. Hon säger att man också kan köpa eller boka in evenemang som man utnyttjar först senare. Herrkläder i klädaffar Bild: Mostphotos kläder,handel,konsumtion,shopping,Herrkläder

Regeringen meddelade på fredagen om ett omfattande stödpaket på 15 miljarder euro för landets företagare. Tove Hagström, ordförande för företagarföreningen i Väståboland, säger att det skänker välbehövligt hopp till många företagare.

Enligt Hagström har den senaste tiden varit tuff och tumultartad för alla företagare i Finland. Samtliga har väntat på svar om framtiden.

På fredagen presenterade regeringen åtgärder för 15 miljarder euro för att rädda landets ekonomi. En tilläggsbudget på 400 miljoner euro går i första hand till att trygga resurser inom social- och hälsovården.

Hagström anser att regeringen är inne på rätt linje med åtgärderna. För det första poängterar Hagström att det är viktigt att stödåtgärderna verkar ta i beaktande alla sorters företag; från enskilda näringsidkare och frilansare till större företag med många anställda.

- På ett personligt plan känner jag mig sedd som företagare, säger Hagström som själv driver ett företag som enskild näringsidkare.

En kvinna står framåtlutad och tittar in i kameran.
Tove Hagström. Arkivbild, En kvinna står framåtlutad och tittar in i kameran. Bild: Yle/Maud Stolpe kvinna,tove hagström

I stödåtgärderna förekommer flera aspekter som Hagström anser att är bra och gynnsamma för företagarna. Exempel på dessa är att företagare och frilansare kan få utkomstskydd (tillfälligt) utan att man måste avveckla sin verksamhet, att pensionsavgifterna sänks och att varseltiden förkortas för permitteringar. Nu behövs besked om permittering ges endast fem dagar i förväg, tidigare var det 14 dagar.

- Det här gör det möjligt för arbetsgivare att agera mera smidigt. De kan ha folk på jobb så länge som det finns något att göra och inte behöva tänka så långt i framtiden, säger Hagström.

Hagström säger att det här är ett problem som många företagare annars stöter på, vanligtvis måste man bedöma hur läget ser ut någon månad framöver. Nu får företagare mera svängrum.

”Hoppas det inte blir en byråkratisk djungel”

Men stödåtgärderna väckte också en del frågor hos Hagström. Hon berättar att hon den senaste tiden också fått flera samtal från företagare i trakten som undrar hur de ska göra, vem de ska kontakta och vad som gäller för just dem i den här exceptionella situationen.

Många företagare har inte en regelbunden inkomst, eftersom de kanske arbetar med projekt. Hagström säger att det till exempel finns företagare som har utfört ett arbete i februari men först får lön mycket senare, under en tid som de är arbetslösa. Hon undrar om de då också har rätt till utkomststöd även om de får en inkomst då.

- Jättemånga undrar hur det här ska göras så att det inte blir en byråkratisk djungel där det sitter jättemånga människor som man ska skicka blanketter till, säger Hagström.

Köp nu – utnyttja senare

Men Hagström har också förslag på hur man kan hjälpa och stöda lokala företagare i Åboland som har det tufft just nu. Hagström berättar om företagarnas kampanj ”handla lokalt” som började för en vecka sedan och säger att hon nu också tänkt på en annan grej, nämligen ”handla för framtiden”. Det här skulle vara ett sätt för privatkunder men också organisationer, städer och kommuner att ytterligare stöda företagen.

- Boka nu, säger Hagström. Köp fast ett presentkort till en restaurang och använd det i sommar. Öka kassaflödet nu om du har möjlighet.

Också organisationer kan kanske boka in något redan nu för sina anställda, som utnyttjas först senare, säger Hagström.

- Det som vi också i styrelsen haft diskussioner kring är att om de som hyr ut lokaler åt företagare nu kunde komma emot och sänka hyrorna på något sätt under den här tiden. Det skulle vi som förening uppmana hyresvärdar att fundera på.