Hoppa till huvudinnehåll

Världscupen i skidåkning i Kanada slutade med karantän i Närpes för Martin Norrgård

Martin Norrgård på sommarstugan i Närpes.
Martin Norrgård på sommarstugan i Närpes. Martin Norrgård på sommarstugan i Närpes. Bild: Privat Vasa,martin norrgård

Martin Norrgård har suttit ensam i karantän på sommarstugan i Närpes i sju dagar, efter att ha konsulterat läkare vågar han nu bege sig hem till sin gravida sambo. Han säger att han aldrig har mått så här bra.

Under världscupen i skidåkning i Quebec i Kanada började coronaviruset sprida sig på allvar i Europa och det svenska skidlandslaget, med vallaren Martin Norrgård från Vasa, bestämde sig för att avbryta tävlingen och resa hem.

- Vi hann vara där i tre dagar och sen tog vi beslutet att vi åker hem.

När USA:s president Donald Trump stängde landets gränser stod det klart att den amerikanska etappen av tävlingen inte blir av.

- Då började vi förstå att det också skulle kunna bli svårt att ta sig hem. Så det var bara att packa ihop.

Karantän på sommarstugan

När Norrgård kom hem var påbudet att han skulle hålla sig i karantän i två veckor. För att inte riskera att smitta sin gravida sambo bestämde sig Norrgård för att åka till sin sambos pappas sommarstuga i Närpes.

- På hälsostationen rekommenderade de att jag skulle hålla mig borta från henne i åtminstone fyra eller fem dagar eftersom hon är gravid.

Från början var det tänkt att Norrgård skulle vara fem dagar på sommarstuga, men när en person som rört sig i samma kretsar i Kanada som Norrgård insjuknade i corona förlängde han vistelsen till sju dagar.

- Jag tänkte att även om jag inte har träffat honom så har jag umgåtts med samma personer som han och eftersom han fick symtom på den sjätte dagen så tänkte jag att jag kan vänta åtminstone sju dagar innan jag ger mig tillbaka hemåt.

Tiden har inte blivit lång

Norrgård berättar att tiden i karantän har gått snabbt.

- För det första har det ju varit skönt att vara nära naturen. Jag har varit ute och tagit hand om gården, jag har tränat och gått i skogen. Timmarna har gått ganska snabbt när jag gått ut i naturen och sett på fåglar och djur.

Har du kommit in i ett annat tempo under karantäntiden?

- Absolut, för mig har det varit väldigt avslappnande även om det har stressat mig att jag inte har kunnat hjälpa till där hemma.

Några möten har Norrgård kunnat delta i på distans och han berättar att mycket tid har gått till att prata i telefon.

- Alla har ju förstått att när man är i karantän så har man ingen orsak att säga att man inte har tid.

Hemma kommer Norrgård att fortsätta karantänen en vecka till så att han inte smittar någon annan.

- Den som har varit utomlands ska ju vara i karantän, men familjen lever som vanligt.