Hoppa till huvudinnehåll

Vasabor uppmanas applådera sjukvården från sina balkonger

Två kvinnor vinkar och klappar i händerna. Här under devisen "En applåd för Italien"  ( "Un applauso per l'Italia") i distriktet Garbatella i Rom 14.3.2020.
Idén till måndagsapplåder i Vasa fick Jyri Tolppanen från Italien och Spanien. Här applåderas det i Italien. Två kvinnor vinkar och klappar i händerna. Här under devisen "En applåd för Italien" ( "Un applauso per l'Italia") i distriktet Garbatella i Rom 14.3.2020. Bild: AFP / Lehtikuva Italien,coronavirus,balkong,musik,glädje,Rom

Nu uppmanas alla Vasabor att applådera och hurra för alla eldsjälar som just nu jobbar för att vårda smittade och stoppa spridningen av coronaviruset. Med en liten tjuvstart på lördag är det tänkt att applåderna ska ske varje måndag.

Vasabon Jyri Tolppanen fick idén från Spanien och Italien där invånare applåderat sjukvården från sina balkonger. Han vill visa att samma går att göra också i Finland.

- Folk tror att det inte skulle fungera här för att vi är ett kallt folkslag. Det stämmer inte helt och hållet, och dessutom kan det ändras bara genom att skaka om situationen lite, säger Tolppanen.

Varje måndag klockan 20 så länge som undantagstillståndet pågår uppmanas Vasaborna att gå ut på sina balkonger, på sina gårdar eller bara kika ut genom sina fönster och applådera eller hurra för alla som jobbar för att vårda smittade och stoppa spridningen av coronaviruset.

Man ska alltså inte samlas någonstans för att göra det här, eftersom sådant inte rekommenderas just nu.

Måndagsapplåderna kommer dock att få en tjuvstart redan under lördagskvällen. Det beror på att alla finländare uppmanas applådera sjukvården klockan 20 på lördagskvällen.

Tror du att det här kan lyckas i Vasa?

- Det vet man inte om man inte prövar. Situationen är så speciell, att den påverkar alla på något sätt. Om det ens får någon att le, har det haft en betydelse, säger Tolppanen.

"Det hjälper inte att panikera"

Som läget är nu har situationen inte påverkat Jyri Tolppanen nämnvärt.

- Jag är inte i karantän och vad jag vet inte heller sjuk. Jag tvättar händerna oftare än tidigare. Men visst märks situationen i till exempel närbutiken där de lagt ut handdecinfektionsmedel vid dörren åt alla som kommer in.

En annan sak som Jyri Tolppanen noterat är hamstrandet av livsmedel och andra förnödenheter.

- Jag försöker att ta det lugnt. Att panikera hjälper inte. Men visst känner jag lite stress inombords, och det är delvis en orsak till det här initiativet. Man måste tänka att det här händer på riktigt och det påverkar hela jorden.

Hurudan respons har du fått för ditt initiativ med måndagsapplåder?

- Det har varit positivt. Nu följer vi med situationen och ser framåt.