Hoppa till huvudinnehåll

Åland avskärmas från omvärlden på grund av coronaviruset – stort bakslag för turistnäringen

"Obehöriga äga ej tillträde" står det på stegen ombord på skärgårdsfärja
Åland rapporterade om sina första coronafall på lördagen. "Obehöriga äga ej tillträde" står det på stegen ombord på skärgårdsfärja Bild: Bengt Östling/Yle skärgård,Åland,skärgårdstrafik,förbud,skyltar,ålderdomligt

Coronaviruset och dess konsekvenser för samhället slår hårt mot Åland. Den bästa turistsäsongen står för dörren, men många av dem som hyrt stuga på Åland har avbokat, skriver Yle Uutiset.

På lördagen kom besked om att Åland fått två bekräftade fall av coronasmitta.

Sedan torsdagen, då begränsningar infördes i gränstrafiken, har passagerartrafiken till och från Åland minskat.

Den åländska landskapsregeringen rekommenderar starkt att alla personer som anländer till Åland, såväl från fastlandet som från Sverige, försätts i karantän i 14 dagar.

Karantänsrekommendationen gäller alla, oavsett om man kommer med flyg, fartyg eller via förbindelsebåtarna från Gustavs och Galtby.

Stor oro på Visit Åland

På Visit Åland är man bekymrad över läget. Folk har ju uppmanats att låta bli att resa både i Sverige och Finland.

– Många turister har ställt in sina resor till Åland nu, säger verkställande direktör Lotta Berner Sjölund. Vi väntar med fasa på hurudan sommaren blir.

Turisterna stannar hemma och intäkterna faller bort

Den åländska inkvarteringsbranschen har i normala fall cirka 1,8 miljoner övernattningar per år. Hälften av dem är turister, resten affärsresande.

Var femte ålänning som jobbar inom den privata sektorn får sin utkomst från turistnäringen.

– Gruppresor har avbokats ända in i augusti och september. Fiskeresor och stugor som hyrts ut för påsken och de närmaste veckorna har också avbokats, säger man på Visit Åland.

Däremot har sommarens stugbokningar ännu fått vara i fred.

– Det verkar som om folk vill avvakta ett tag till.

För hotellen och restaurangerna i Mariehamn ser det också dystert ut – alla större möten, idrottsevenemang och andra gruppsammankomster har ställts in.

De begränsningar coronaviruset fört med sig tvingar också ålänningar i exil att stanna borta från sina stugor, vänner och släktingar så länge epidemin varar.

Så här ser trafikläget ut just nu

Flygplatsen i Mariehamn är öppen för trafik, vid sidan av Åbo flygplats och Helsingfors-Vanda.

Finnair och Air Leap har trafik till och från Mariehamn, men Finnair väntas inom kort publicera ändrade planer för Mariehamns del.

Viking Line, Tallink Silja och Finnlines kör och tar iland i Långnäs och passagerare får stiga på och av.

Den här helgen har även Viking Line specialtillstånd vilket betyder att de som kommer från Stockholm får stiga av på Åland utan att behöva åka till Åbo först.

I övrigt gäller samma regler i landskapet som i övriga Finland. Äldre personer har uppmanats hålla sig hemma och skolbarnen i huvudsak borta från skolorna.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Ahvenanmaalle matkustavalle suositellaan karanteenia – saarimaakunnan matkailu vaikeuksissa skriven av Markku Sandell.

Artikeln är översatt av Sara Langh.
Artikeln korrigerades beträffande vilken trafik som går till och från Åland i nuläget. Landskapsstyrelsen rättades till landskapsregeringen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes