Hoppa till huvudinnehåll

Jordbävning skakade Kroatiens huvudstad Zagreb

På många håll i centrum av Zagreb ligger det nu rasmassor på gatorna.
På många håll i centrum av Zagreb ligger det nu rasmassor på gatorna. På många håll i centrum av Zagreb ligger det nu rasmassor på gatorna. Bild: AFP / Lehtikuva jordbävningar,Kroatien

I Kroatien inträffade ett kraftigt jordskalv vid halvsjutiden på söndag morgon, lokal tid. Skalvets styrka uppmättes till 5,3 på richterskalan och det hade sitt epicentrum strax norr om huvudstaden Zagreb.

Panik utbröt och skalvet förorsakade materiella skador. Flera människor skadades i jordbävningen.

Enligt det europeiska seismologiska centret EMSC hade skalvet sitt epicentrum sju kilometer norr om Zagreb och på bara tio kilometers djup.

Först rapporterades att en 15-årig flicka hade hittats död under en kollapsad byggnad, men senare uppgavs att hon vårdades på sjukhus i kritiskt tillstånd. Också andra människor skadades.

Många husväggar och -tak i Zagreb sprack upp. Betong och nedfallna skorstenar landade på parkerade bilar. Skalvet orsakade också en del bränder på olika håll.

Också Zagrebs kända katedral skadades då toppen på en av dess spiror rasade ner. Efter en jordbävning år 1880 rasade så gott som hela katedralen samman och den återuppbyggdes efter det.

Minister: Håll avstånd till varandra

Kroatiens inrikesminister Davor Bozinovic vädjade till kroaterna att - trots läget - minnas att hålla avstånd till varandra på grund av coronaviruset.

Hittills har 206 fall av coronasmitta rapporterats i Kroatien och ett dödsfall.

Karta
På lördagen var det jordskalv i Grekland, i dag var det Kroatiens tur. Karta Kroatien

På lördagen drabbades trakten kring det populära turistmålet Parga i nordvästra Grekland av ett skalv.