Hoppa till huvudinnehåll

Proven för den internationella studentexamen ställs in i hela världen - Mattliden och Vasa övningsskola drabbas av beslutet

Examinander köar in till gymnastiksalen i Brändö gymnasium.
De studerande får i stället diplom baserat på det skolarbete de har gjort och på tidigare prov. Examinander köar in till gymnastiksalen i Brändö gymnasium. Bild: Yle / Ted Urho skola,brändö gymnasium

Proven för den internationella studentexamen - IB-examen - ställs in denna vår.

Orsaken är coronapandemin, och beskedet gäller hela världen.

I Finland berörs ett 20-tal gymnasier - bland annat ett trettiotal studerande vid Vasa övningsskola och omkring 50 vid Mattlidens gymnasium i Esbo.

De studerande får i stället diplom baserat på det skolarbete de har gjort och på tidigare prov.

Niklas Andersson, lärare i historia vid Mattlidens gymnasium, bedömer att beslutet att ställa in IB-examen gäller ungefär 500 studerande i Finland.

Berör 200 000 elever på olika håll i världen

I ett brev till skolor och examinatorer säger IB:s huvudorganisation att den examen som skulle äga rum mellan den 30 april och den 22 maj inte kommer att kunna avläggas.

IB-organisationen säger i ett meddelande att beslutet fattades utgående från ett ansvarsfullt och etiskt tänkande till följd av coronaepidemin.

South China Morning Post skriver att beslutet påverkar över 200 000 elever runt om i världen.

IB är en internationell studentexamen ( International Baccalaureate ) som ger tillträde till de flesta universitet. Det två år långa IB-programmet är avsett för elever i åldern 16 till 19 år.

IB-högkvarteret ligger i Genève och examinationscentret i Cardiff i Storbritannien.

Läs också