Hoppa till huvudinnehåll

Skidcenter i Lappland stängda från måndag - skidturisterna riskerade att öka i antal

Laskettelijoita Ylläksen hiihtokeskuksen jonossa maaliskuussa 2020. Kyltti kehottaa pitämään metrin turvavälin koronaviruksen vuoksi.
Skidturister i Ylläs i mars 2020. Folk uppmanas hålla ett säkerhetsavstånd på en meter till andra människor. Laskettelijoita Ylläksen hiihtokeskuksen jonossa maaliskuussa 2020. Kyltti kehottaa pitämään metrin turvavälin koronaviruksen vuoksi. Bild: Mia Sivula / Yle Wuhan-coronavirus,coronavirus,vintersport,Ylläs,utförsåkning,skidcentra

Skidcentren har ändrat sina planer på grund av risken för ökad skidturism under den sista veckan som centren planerade att ha verksamheten i gång.

Stängningen berör skidcentren i Ylläs, Levi, Luosto, Olos, Pallas och Ounasvaara. Skidliftarna stängs på söndag kväll.

Skidcentren uppger i ett pressmeddelande att deras plan var att kontrollerat dra ner på verksamheten och antalet människor vid skidcentren under nästa vecka.

Enligt planen skulle verksamheten ha upphört helt fredagen den 27 mars. Nu tidigareläggs nedstängningen på grund av risken för fler turister.

Vd Jouni Palosaari vid Levi skidcenter säger till Svenska Yle att stora mängder med skidturister har styrt kosan mot skidcentren efter att skidcentren på fredagen kom med beskedet om en kontrollerad nedstängning.

Palosaari säger att skidcentren nu måste stängas eftersom folks beteende strider mot regeringens anvisningar angående coronaviruset.

I praktiken är situationen en katastrof

Alla som köpt liftkort för veckan som inleds måndagen den 23 mars får pengarna tillbaka, lovar företagen.

Också skidcentren Ruka och Pyhä stängs tidigare än planerat. Skidcentren stängs på kvällen den 23 mars. Skidcentren uppger att de vill säkerställa att det inte kommer några nya turister till centren.

Också Skidcentret Iso-Syöte meddelade i dag att verksamheten avbryts och att säsongen upphör tidigare än planerat, det vill säga klockan 17 i dag. Det här görs för att hindra att coronaviruset sprids.

Hotell stängs inom kort

Ett företag som äger hotell, safariföretag och skidcenter beslutade redan på fredagen att företaget stänger alla hotell som hör till Lapland Hotels-kedjan. Beslutet gäller både Lappland och södra Finland.

Företagaren Pertti Yliniemi säger att samarbetsförhandlingar med personalen har inletts.

- Det här är en väldig förlust också för personalen. Lapland Hotels, Lapland Safaris och våra skidcenter hade 1 600 anställda i början av mars, och den här nedmonteringen innebär en anpassning som ingen kunde föreställa sig för en månad sedan. I praktiken är situationen en katastrof, säger Yliniemi.

Polisen: Besök Lappland när epidemin är över

Polisen i Lappland har på Facebook och Twitter uppmanat medborgarna att stanna hemma och besöka Lappland när virusepidemin är över. Osjälviskhet är dagen ord, skriver polisen.

Källor: Pressmeddelanden, Yle Uutiset, polisen

Artikeln har uppdaterats med polisens inlägg.
Artikeln uppdaterades klockan 17.27 med uppgiften att Ruka och Pyhä stängs på måndag. Samtidigt uppdaterades med uppgifter om hotell och safariföretag som stängs samt personal som permitteras.
Artikeln uppdaterades 17.36 med att skidcentret Iso-Syöte stängs i dag.