Hoppa till huvudinnehåll

Skiftande uppgifter om Premier Leagues fortsättning i vår – ligan pressad att avsluta säsongen för att undvika massiv skuld till tv-bolagen

Liverpool firar mål.
Liverpool vill komma åt att fira en efterlängtad titel. Liverpool firar mål. Bild: All Over Press Liverpool FC

The Telegraph rapporterar att Premier League planerar att fortsätta säsongen den 1 juni. Samtidigt menar Independent att säsongen kunde komma igång så tidigt som i maj. Flera är ändå överens om att ligan är pressad att lyckas avsluta säsongen – av både ekonomiska och samhälleliga orsaker.

Enligt den engelska tidningen The Telegraphs uppgifter är den 1 juni nu det mål som Premier League siktar på för att återuppta säsongen.

Fortsättningsvis återstår 8–9 matcher av säsongen för samtliga lag. En start i juni och sedan ett tajt spelschema kunde innebära att säsongen skulle vara färdigspelad inom loppet av sex veckor. Då kunde fortsättningsvis nästa säsong starta i början av augusti.

Hackat i sten är datumet ändå inte utan en preliminär målsättning. Ligan är också villig att spela klart säsongen inför tomma läktare för att möjliggöra det.

Utmaningen är att säkerställa att det här inte blir en snöbollseffekt som påverkar också kommande säsonger

Enligt The Independents uppgifter kunde ändå matcherna fortsätta tidigare än så. Tidningen skriver att ligan planerar att fortsätta säsongen så tidigt som i maj inför tomma läktare.

Massiva förluster

För tillfället är alla matcher i England enligt det färskaste beslutet inhiberade åtminstone fram till den 30 april.

Efter det menar åtminstone Independent att man strävar efter att fortsätta säsongen.

De största orsakerna till att ligan försöker få igång säsongen igen så fort som möjligt är ekonomiska.

Enligt Independent innebär nuvarande tv-kontrakt att Premier League skulle tvingas betala tillbaka 762 miljoner pund till tv-bolagen ifall de inte lyckas spela klart säsongen.

Något som kunde innebära en enorm ekonomisk kris för flera klubbar. Samtidigt menar man att det inte bara handlar om pengar – utan underhållning för folket i en krissituation.

"Ett tecken på att vi återgår till det normala"

Southamptons ordförande Martin Semmens är inne på samma linje. Han säger till BBC att säsongen kunde fortsätta trots att krisen pågår för att bjuda på tv-underhållning för alla människor som sitter inne.

– När alla är säkra och vi inte belastar NHS:s (offentliga sjukvården) eller polisens resurser, skulle nog regeringen gärna se att vi återgår till att spela matcher. Det är underhållning och ett tecken på att saker är på väg att återgå till det normala, säger han till BBC.

Martin Semmens.
Martin Semmens. Martin Semmens. Bild: /All Over Press Southampton FC,Martin Semmens

Han menar att det samtidigt skulle väcka en tro på att man kämpar sig ur situationen. Dessutom skulle det vara viktigt för att inte också framtida säsonger går i stöpet.

– Utmaningen är att säkerställa att det här inte blir en snöbollseffekt som påverkar också kommande säsonger och att säsonger äventyras för flera år framåt.

Enligt Sky Sports kommer Premier League att fortsätta diskussionerna på ett möte den 3 april. Då hoppas de ha mera information av myndigheterna om läget.