Hoppa till huvudinnehåll

Skrällbesked från Sverige – Stina Nilsson sadlar om till skidskytte: "Det är alldeles för roligt för att vänta"

Stina Nilsson ropar ut sin glädje efter VM-guld i Seefeld.
Stina Nilsson. Stina Nilsson ropar ut sin glädje efter VM-guld i Seefeld. Bild: imago images / Eibner Europa/ All Over Press Stina Nilsson

Stina Nilsson gör ett hastigt grenbyte. Den olympiska mästaren i längdåkning väljer att satsa på skidskytte från och med nu.

En skada spolierade största delen av Stina Nilssons säsong i världscupen på skidor. Nu visar det sig att Tour de Ski-starten i Lenzerheide i slutet av december blev hennes sista framträdande i skidvärldscupen – åtminstone som en uttalad längdåkare.

Nilsson har bestämt sig för att byta sport. Från och med nu satsar 26-åringen på att bli framgångsrik i skidskytte.

SVT gick ut med nyheten på sin webbplats på söndagen och hänvisade till sina källor. SVT träffade också Nilsson på söndagen i Östersund – där hon tränade skidskytte.

– Jag ska bara praoa lite, sa hon då.

Nu bekräftar hon SVT:s nyhet i ett pressmeddelande.

– Min grundtanke var att köra längdskidor ett OS till och sedan byta efter säsongen 2022. Men på grund av min skada har jag fått mycket tid att tänka och provskjuta och jag känner att jag verkligen inte vill vänta längre. Det är alldeles för roligt för det, säger Nilsson i ett pressmeddelande som citeras av svenska medier.

Har flera mästerskapsguld

Enligt Expressen har Nilsson funderat på ett grenbyte en längre tid. Hon har dessutom informerat sina sponsorer om sitt val.

– Jag är ödmjuk för skidskyttets utmaningar. Jag tror att rutinen med geväret och att lära sig allt om vapnet, som till exempel när och hur man skruvar, blir den största utmaningen, men det är en utmaning som jag ser fram emot. Jag får väl bara träna ”lite” extra på det.

Som längdåkare har Nilsson tagit både VM-guld och OS-guld. I de olympiska spelen i Pyeongchang 2018 tog svenskan fyra medaljer – bland annat guldet i sprint. I skid-VM förra vintern tog hon tre medaljer.

I och med grenbytet kan Stina Nilsson jämföras med Magdalena Forsberg. Forsberg var en landslagsåkare i längdåkning innan hon bestämde sig för att satsa på skidskytte. I den sporten blev svenskan en av de bästa någonsin.

– Det är en superutmaning för mig. Det kommer att bli så kul att börja som nybörjare, det ska jag inte sticka under stol med. Jag vill lära mig allt jag kan om det här och bli så bra som jag bara kan, säger Nilsson i ett inlägg på Instagram.

Skip Instagram post

"Är det första april?"

I Sverige är man förvånade över beskedet. Nilsson har varit en bärande kraft i det svenska längdlandslaget och en av världens bästa sprintåkare.

– Är det första april? Det känns som ett bra första aprilskämt. Jag är väldigt förvånad. Stina är på toppen av sin karriär och att då byta till skidskytte, det är nog unikt. Det känns som hon vill ha en ny utmaning, säger SVT:s expert Mathias Fredriksson.

Magdalena Forsberg säger till SVT att hon tror att Nilsson har chansen att också bli en stjärna i skidskytte, men det krävs ett enormt jobb på skjutvallen.

– Jag blir väldigt överraskad, men det känns superskoj.

– Det svåraste är att lära sig skjuta och att göra det under press. Jag var helt värdelös på att skjuta i början, men jag tänkte att om jag skjuter 10 000 skott måste jag väl bli bättre. Det var helt fantastiskt det första året. Det kändes som om jag lärde mig något nytt varje dag.

Läs också