Hoppa till huvudinnehåll

Stefan Löfven i tal till nationen: Liv, hälsa och jobb är hotade, men vårt samhälle är starkt

Stefan Löfven med allvarlig min och svenska flaggan i bakgrunden.
Stefan Löfven med allvarlig min och svenska flaggan i bakgrunden. Bild: AFP / Lehtikuva Stefan Löfven

Det är väldigt ovanligt att statsministern i Sverige håller tv-tal till nationen. I talet om att var och en har ett tungt ansvar att bära under coronakrisen fokuserade Stefan Löfven inte bara på smittspridningen, utan också på ekonomin.

Löfven inledde med att konstatera att Sverige har en allmän smittspridning i landet och att både liv, hälsa och jobb är hotade.

– Fler kommer att bli sjuka, fler kommer att tvingas säga ett sista farväl till en älskad.

Statsministern fortsatte med att han förstår folk är oroliga, för både människor de älskar som är i riskgrupp, och för till exempel sina jobb.

– De närmaste månaderna kommer att bli påfrestande, men vårt samhälle är starkt.

De närmaste månaderna kommer att bli påfrestande, men vårt samhälle är starkt

Stefan Löfven försäkrade att regeringen kommer att fatta varje beslut som krävs för att skydda så många människors liv, hälsa och jobb som det bara går. Svenskarna ska vara förberedda på fler åtgärder för att begränsa smittspridningen.

– Målet med regeringens arbete är att begränsa smittspridningen så att inte väldigt många ska bli sjuka samtidigt, men också att säkerställa resurser till sjukvården och att i denna tuffa tid lindra konsekvenserna för dig som arbetar och för våra företag

Talet avslutades med uppmaningar om att var och en ska ta sitt ansvar för att hindra smittspridning och skydda äldre och andra riskgrupper. Ingen får gå till jobbet med symtom, alla behöver göra sin del.

Det gäller även dig som är 70+. Jag förstår att det är frustrerande att behöva begränsa ditt liv, men det är nödvändigt

– Det gäller även dig som är 70 + eller som tillhör en annan riskgrupp. Jag förstår att det är frustrerande att behöva begränsa ditt liv, dina sociala kontakter, men det är just nu nödvändigt. För din egen hälsas skull så klart, men också för att skydda andra människor och ge sjukvården en möjlighet att klara av situationen.

Löfven sade att ansvaret också gäller att undvika panikspridning.

– Vi som är vuxna behöver nu vara just vuxna, inte sprida panik eller rykten. Ingen människa står ensam inför denna kris, men varje person har ett tungt ansvar.

"Balansgång" och "ett tal om plikt och moral"

Den senaste veckan har den svenska debatten om corona ibland handlat om att den svenska regeringen inte gjort tillräckligt, och ibland tvärtom om att åtgärderna både i Sverige och internationellt är för hårda. Begränsningarna kommer att ha förödande konsekvenser för både ekonomi och folkhälsa på lång sikt, lyder kritiken.

När Sveriges politiska kommentatorer analyserar talet lyfter de fram fokuset på att alla svenskar måste ta sitt ansvar.
Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg kallar talet en moralisk appell:

– Det var ett tal om plikt och moral och ansvar. Det är väl typiskt för hur regeringen hittills hanterat krisen, en slags auktoritär frivillighet.

Ewa Stenberg skriver för Dagens Nyheter att Löfven lät mindre dramatisk än vad till exempel Donald Trump och Emanuel Macron låtit i sina tal om åtgärder.

– Stefan Löfven gick balansgång mellan att inte sprida panik utan lita på myndigheterna å ena sidan, och å andra sidan att övertyga om att alla måste ändra sina liv nu, och lyssna på hälsoråden, skriver Stenberg.

SVT:s Mats Knutsson beskriver däremot talet som ödesmättat, laddat med dramatik och tycker att budskapet var bistert:

– Han varnade för att läget kan försämras ytterligare och att fler åtgärder därför kan komma att vidtas.


Artikeln uppdaterad klockan 00.10 med kommentarer om talet.

Läs också