Hoppa till huvudinnehåll

Trångt i naturparkerna - Forststyrelsen påminner om rekommendationerna

Två besökare i en naturpark
Arkivbild. Två besökare i en naturpark Bild: Yle / Peter Karlberg nationalparker,pomponrahka

Många naturparker i södra Finland hade gott om besökare på lördagen. Enligt Forststyrelsen hade flera besökare glömt att följa myndigheternas rekommendationer.

Bland annat samlades täta klungor med besökare vid eldplatser och besökarnas hygienrutiner i utedassen var bristfällig, skriver Forststyrelsen i ett pressmeddelande.

Fortstyrelsen påminner om att avståndet till andra människor ska vara den samma oberoende av om man är ute i naturen eller inne i staden. God handhygien är också viktig.

Kurjenrahka nationalpark
Kurjenrahka nationalpark Bild: YLE/Peter Petrélius kurjenrahka nationalpark

Det är också nödvändigt att städa upp efter sig och ha med sig desinfektionsmedel.

- Man borde ha med sig mat som inte behöver tillredas vid de allmänna eldplatserna. Kaffe, kakao eller soppa i termosflaskan, smörgåsar i ryggsäcken och färdigt stekta korvar är bra att ha med, konstaterar regionchef Henrik Jansson.

Henrik Jansson framför sjön i Kurjenrahka Nationalpark
Forststyrelsens regionchef Henrik Jansson. Henrik Jansson framför sjön i Kurjenrahka Nationalpark Bild: Amanda Vikman/Yle person,henrik jansson

Enligt Forststyrelsen är det positivt att människor tar sig ut i naturen, men tätt packade folksamlingar ökar risken för att smittan sprids. Det har varit trångt i flera naturparker och därför kan det vara bra att gå ut i naturen i sin egen näromgivning istället.