Hoppa till huvudinnehåll

Abe: Sommar-OS i Tokyo kan komma att flyttas fram

Japans premiärminister Shinzo Abe står i ett talarpodie i Japans parlamet och håller tal om bland annat att sommar-OS i Tokyo kan komma att flyttas p.g.a coronapandemin. I bakgrunden sitter fyra personer, varav en bär ansiktsmask.
Japans premiärminister Shinzo Abe berättade att OS kan komma att flyttas fram under ett tal till det japanska parlamentet. Japans premiärminister Shinzo Abe står i ett talarpodie i Japans parlamet och håller tal om bland annat att sommar-OS i Tokyo kan komma att flyttas p.g.a coronapandemin. I bakgrunden sitter fyra personer, varav en bär ansiktsmask. Shinzo Abe,Japan,Sommar-OS i Tokyo 2020,olympiska spelen,parlament

Japans premiärminister Shinzo Abe sa på måndagen för första gången att de olympiska spelen i Tokyo i sommar kan komma att flyttas fram.

I ett tal till det japanska parlamentet sa han att det kan bli nödvändigt att flytta fram sommar-OS eftersom spelen ändå inte kan hållas "i sin kompletta form" på grund av coronapandemin.

Den internationella olympiska kommittén, IOK, höll ett krismöte på söndagen. Efter påtryckningar från många olika håll meddelade IOK att man jobbar med olika alternativ för sommar-OS, bland annat alternativet att skjuta upp spelen.

Kanada drar sig ur

Dessutom blev Kanada i natt det första landet som meddelade att man inte kommer att skicka några idrottsmän till ett eventuellt OS i Tokyo i sommar, på grund av virusutbrottet.

I ett uttalande från Kanadas olympiska kommitté sades att det inte är säkert för idrottsmännen, deras familjer eller det kanadensiska samhället att fortsätta förberedelserna inför sommar-OS.

Enligt IOK diskuterar man nu att skjuta upp startdatumet för spelen, som nu är den 24 juli. Man kan också komma att skjuta upp sommar-OS med ett helt år eller mer, men enligt IOK kommer spelen inte att ställas in.