Hoppa till huvudinnehåll

Biden börjar med "skuggbriefingar" om coronaviruset - vill visa hur Trump vilseleder väljarna

Biden tar på sina solglasögon vid en tillställning på Harvard.
Förre vice presidenten Joe Biden, sannolik demokratisk presidentkandidat. Biden tar på sina solglasögon vid en tillställning på Harvard. Bild: EPA-EFE Joe Biden,solglasögon

Med den demokratiska presidentkandidaturen inom räckhåll börjar Joe Biden upplysa allmänheten om hur han själv skulle sköta coronakrisen. Biden vill också tydligare lyfta fram president Trumps "lögner och misslyckanden".

Joe Biden, som på grund av epidemin har isolerat sig i sitt hem i Delaware, kommer att hålla sin första "skuggbriefing" på måndag.

Enligt bland annat nyhetssajten Politico har Biden installerat streamingutrustning i huset, så att han regelbundet ska kunna ge uppdateringar om hälsokrisen.

"Väljarna ska skyddas mot oriktiga uttalanden"

Biden har just nu ett klart övertag i kampen om vem som bli demokratiska partiets presidentkandidat, och utmana Donald Trump vid valet i november.

Den tidigare vice presidenten säger att skuggbriefingarna behövs för att göra väljarna medvetna om och skydda dem mot presidentens återkommande oriktiga uttalanden.

Biden riktar in sig på att Trump länge viftade bort faran med viruset, och att presidenten vid sina egna pressträffar inte brytt sig om att hålla ett säkert avstånd till åhörarna.

Inget vaccin inom räckhåll

Ingen kan bestrida att Trump vid sina framträdanden i Vita huset har gjort uttalanden som utan vidare kan kallas lögnaktiga.

Han har sagt att USA är "mycket nära" att tillverka ett vaccin mot coronaviruset, trots att expertisen bedömer att arbetet kan ta ett år.

Trump har även bedyrat att vem som helst kan genomgå ett virustest, trots att det är brist på testutrustning i hela landet.

Väcker irritation bland Trumps anhängare

I livesändningar från sitt hem kommer Biden nu att dagligen lyfta upp Trumps "lögner och misslyckanden" när det gäller coronautbrottet, och samtidigt förklara hur han själv skulle förfara i motsvarande situation.

Bland Trumps anhängare väcker planerna irritation.

Enligt presidentens kampanjchef Brad Parscale vill Biden "avleda uppmärksamheten från de verkliga uppdateringar som amerikanerna borde veta om, bara för att plocka politiska poäng".

Bernie Sanders, som fortfarande inte gett upp kampen om demokraternas presidentkandidatur, har använt sin kampanjs e-postlista till insamling av pengar till hjälporganisationer som bistår de svårast drabbade. Över två miljoner dollar har flutit in.

Källor:
Politico, Deutsche Welle

Läs också