Hoppa till huvudinnehåll

Coronakrisen tär på kommunernas ekonomi – Lappträsk samarbetsförhandlar

lappträsk kommunkansli
Svåra beslut ska tas i Lappträsk inom en nära framtid. lappträsk kommunkansli Bild: Filip Snellman / Yle Politik,Lappträsk,lasten vaalit

Lappträsk kan gå över 700 000 euro på minus i år på grund av coronakrisen.

- Det är jättemycket för en liten kommun som Lappträsk. Staten har inte sagt hur de ska hjälpa till, bara att det ska komma någonting för kommunerna. Den ekonomiska situationen har varit dålig innan krisen också, och nu ser det värre ut, säger kommundirektör Tiina Heikka.

Man räknar med att kommunens inkomster minskar samt att social- och hälsovårdskostnaderna ökar.

- Vi har också kalkylerat om hur krisen påverkar skattesatsen och det ser inte bra ut heller, säger Heikka.

Som en preventiv åtgärd drar man nu åt svångremmen.

Den ekonomiska situationen har varit dålig innan krisen också, och nu ser det värre ut― Kommundirektör Tiina Heikka

Kommundirektören har gett anvisningar till sektordirektörerna om att endast tillåta nödvändiga kostnader och att de ekonomiska anslagen endast används för nödvändiga tjänster.

Heikka planerar också lägga fram ett förslag till kommunstyrelsen den 30 mars om att starta förberedelserna för ett ekonomiskt balansprogram.

- Årsredovisningen för år 2019 hade redan ökat det kommunala koncernunderskottet i en sådan utsträckning att kriterierna för en kriskommun uppfylls. Det här innebär att kommunen självständigt måste vidta aktiva åtgärder för att förbättra ekonomin. Det är troligt att staten kommer att göra en utvärdering av kommunen, säger Heikka.

Försöker hitta ersättande uppgifter

Dessutom ska kommunen samarbetsförhandla.

- Jag tror att hela kommunens personal påverkas. Vi påbörjar förhandlingarna på onsdagen.

Heikka hoppas att ingen ska behöva få sparken, men permitteringar kan vara på kommande.

- Vi måste kolla bland personalen om det finns möjligheter att till exempel flytta över någon från dagis till äldreomsorgen. Vi hoppas få jobb åt så många som möjligt i kommunen, säger Heikka.

Tiina Hiekka.
Kommundirektör Tiina Heikka hoppas på att behöva permittera så få som möjligt. Tiina Hiekka. Bild: Tiina Jutila / Yle Tiina Heikka,kommundirektörer,kommunchefer,Lappträsk

I det här skedet är det svårt att säga hur många personer som eventuellt måste permitteras.

- Skolorna är stängda och det finns inte så många barn på dagis. Biblioteket är stängt och arbetshandledningen är stängd. Det är ganska många som påverkas, säger Heikka.

Hon påminner om att Lappträsk inte är den enda kommunen som kan ligga risigt till när den akuta coronakrisen är över.

- Det är en jättetråkig situation för alla kommuner. Hoppas att staten ser den här ekonomiska krisen i kommunerna också, säger Heikka.

Hon hoppas på större statsandelar för kommunerna.

För att stöda företagarna i kommunen har man öppnat en telefonjourdär kommunens näringssekreterare svarar på samtal. Hon kan hjälpa till med att hitta information och fundera på lösningar i en svår finansiell situation.