Hoppa till huvudinnehåll

Färre barn på dagisarna i Östnyland - nu är det låg tröskel att hålla barnen hemma som gäller

Leksaker
När är ett barn i dagisskick och när inte? Det är en av de viktigaste frågorna i coronatider (Arkivbild). Leksaker Bild: Maria Sbytova/Mostphotos småbarnsfostran,lek (barnlek),Barnträdgård,barn (familjemedlemmar),gemenskaper,kreativitet,fritid,barndom,barn (åldersgrupper),barnomsorg,leksaker,dagis

Coronaepidemin har fått personalen i daghemmen att snabbare reagera på om det på morgnarna dyker upp barn som uppvisar influensasymtom.

- Senast för några dagar sen var vi tvungna att skicka hem ett barn som inte var i dagisskick, säger Raija Aromäki, som är administrativ daghemsföreståndare vid daghemmet Miili i Söderkulla i Sibbo.

Miili är ett stort daghem, men antalet barn som sköts där just nu är betydligt lägre än de brukar vara.

I fredags (20.03) skickade småbarnspedagogiken i Sibbo ut ett meddelande till vårdnadshavarna om att det nu är skäl att reagera extra noggrannt och redan i ett tidigt skede följa anvisningarna vid tecken på förkylning eller andra sjukdomar.

- Nu är det låg tröskel som gäller för att hålla barnet hemma. Vi har också instruerat personalen om när de ska informera eller rekommendera föräldrar att hålla barnen hemma, säger Mervi Keski-Oja, chef för småbarnspedagogik i Sibbo.

Päiväkoti Neulanen / Saukko ja Sopuli ryhmät / Päiväkotien hygienia / Helsinki 24.01.2020
Ordentlig handtvätt är nu A och O - också på daghemmen (Arkivbild). Päiväkoti Neulanen / Saukko ja Sopuli ryhmät / Päiväkotien hygienia / Helsinki 24.01.2020 Bild: Jouni Immonen / Yle daghem

Svår balansgång

Enligt Keski-Oja kan det förekomma situationer då föräldrarna anser att barnet inte är sjukt, medan daghemmen nu måste idka en större försiktighet och rekommendera hemvård enligt en lägre tröskel.

- Att försöka hitta balansen här är det vi jobbar med för tillfället, säger Keski-Oja.

Keski-Oja antar också att en del föräldrar har svårt att avgöra barnets tillstånd.

- De antar kanske - och ofta helt befogat - att barnet inte är smittat av coronaviruset, men vi inom småbarnspedagogiken kan inte avgöra om barnen är sjuka av coronavirus eller bara lider av en vanlig influensa, säger Keski-Oja.

mamma snyter sitt barn
Bara vanlig snuva eller corona? Svåra bedömningar för både föräldrar och daghem (Illustrerande arkivbild). mamma snyter sitt barn Bild: Mostphotos allergi,snuva,barn (familjemedlemmar),föräldraskap,föräldrar

Snuva kan vara tillräcklig orsak att stanna hemma

Nu eftersträvar man alltså rättvisa och goda beslut som är i linje med regeringens nationella direktiv inom småbarnspedagogiken i Sibbo.

Ibland kan de vara svåra att få fram, men Keski-Oja upplever att man är på rätt väg.

- Vi rekommenderar att man med låg tröskel stannar hemma och följer med hur symtomen utvecklas och i vilken riktning det går, säger Mervi Keski-Oja.

Betyder det här att ett barn bör stanna hemma för minsta lilla snuva?

- Jag skulle inte uttrycka det så. En del kan ju ha t.ex allergisk snuva, men ibland kan dock till och med bara snuva vara en tillräcklig orsak till att barnet inte orkar delta i verksamheten en lång dag på dagis, säger Keski-Oja.

Barn leker med legobitar.
Också daghem är en smittosam miljö (Arkivbild). Barn leker med legobitar. barn,familj,legobitar,leka

Olika bedömningar kan leda till konflikt

Keski-Oja upplever att frågan är känslig och svår och att det kan vara knepigt att hitta den gyllene medelvägen.

- Jag tror att båda parter upplever det besvärligt. Föräldrar kan uppleva att barnet är friskt, medan daghemmet gör en motsatt bedömning, säger Keski-Oja.

Om ett barn är tillräckligt friskt för en dag på daghem är en evig fråga. Keski-Oja säger att saken nu har ställts på sin spets på ett helt annat sätt tack vare coronaepidemin.

- Föräldrarna kan ha det tufft om de behöver jobba eller kanske själva känner sig sjuka och skulle behöva stanna hemma. Samtidigt är det vår plikt att skydda andra barn och personal från smitta, säger Keski-Oja.

Under den gångna veckan har antalet barn minskat betydligt också i daghemmen i Borgå.

Bara mellan 10 och 15 procent av de familjer i Borgå som har daghemsplats för sina barn använder för tillfället tjänsterna inom småbarnspedagogiken.

Genom att koncentrera dagvårdstjänsterna till vissa daghem kan Borgå stad därför nu också garantera bland annat att kosthållningen och städningen fungerar under en epidemi.

I Borgå har småbarnspedagogiken konsulterat hälsovården för att säkerställa att verksamhetsmiljön är så trygg som möjligt för både barn och vuxna.

Daghemmet Miili
Vid det stora daghemmet Miili i Söderkulla i Sibbo har antalet barn minskat under senaste tid. Daghemmet Miili Bild: Mikael Crawford/Yle Sibbo,Söderkulla,daghem,daghemmet miili

Läs också