Hoppa till huvudinnehåll

Hongkong skärper restriktionerna på nytt inför en tredje pandemivåg

Några män sitter i en bar och dricker öl och ser på en presskonferens på tv.
Hongkongs ledare Carrie Lam presenterar nya coronaåtgärder – snart blir det slut på öldrickandet i stadens barer. Några män sitter i en bar och dricker öl och ser på en presskonferens på tv. Bild: AFP / Lehtikuva Hongkong,Carrie Lam

Hongkong skärper på nytt sina coronarestriktioner efter att antalet konstaterade fall börjat öka igen. Territoriet står inför en tredje virusvåg efter att Hongkongbor börjat återvända hem från utlandet.

Alla offentligt anställda kommer på nytt att börja jobba på distans och inträdesproven till universiteten skjuts upp.

‒ Hongkongs 7,5 miljoner invånare har effektivt och tryggt seglat igenom två av epidemins vågor. Nu står vi inför en tredje våg. Vi måste anpassa oss och återgå till åtgärder som säkrar minskade sociala kontakter, sade Hongkongs ledare Carrie Lam.

Endast litet utbrott

Hongkong har hittills klarat sig igenom coronakrisen betydligt lindrigare än Fastlandskina. Förra veckan hade territoriet endast 150 bekräftade coronavirusfall, men den siffran har nu fördubblats.

Det försämrade läget beror främst på att Hongkongbor börjat återvända hem från värre drabbade regioner, som Europa.

Hongkong har nu beslutat att stänga sina gränser för alla som inte är fast bosatta i territoriet. Inga transitpassagerare kommer heller att tillåtas på flygplatsen.

Alla återvändande testas

Från och med nu kommer också alla som återvänder till territoriet att testat för coronavirus, även om de inte uppvisar några symtom.

Nästan alla Hongkongs 180 000 tjänstemän började jobba på distans den 29 januari. Endast en liten andel stannade kvar på kontoret för att hålla samhällsbärande tjänster öppna.

Många privata bolag följde den offentliga sektorns exempel.

Den 2 mars återgick merparten av de samhälleliga tjänsterna till det normala efter att epidemin i staden började ebba av.

Slut på nattlivet

Men nu är det dags igen. Utöver inresebegränsningar och distansarbete meddelade Lam om ett förbud på alkoholförsäljning i stadens barer och restauranger.

En orsak till att mångmiljonstaden klarat av coronahotet så bra hittills är att invånarna noggrant följt råden om hygien och att hålla avstånd till andra.

Enligt Lam utgör alkoholdrickande i barer ett hot mot de här åtgärderna.

‒ Ibland när folk dricker mer leder det till mer intimt umgänge, sade Lang.

Källor: AFP, Reuters, Asia Times

Läs också