Hoppa till huvudinnehåll

IOK-delegaten Dick Pound: ”OS kommer inte att starta den 24 juli”

Olympiska ringarna, Rio 2016.
Olympiska ringarna, Rio 2016. Bild: All Over Press olympiska spelen,Olympiska sommarspelen i Rio 2016,Olympiska ringarna

Pressen på IOK är hård efter att Kanada och Australien bestämt att man tänker nobba OS. Ett liknande besked kommer också från Storbritannien och nu meddelar IOK-delegaten Dick Pound att kommittén bestämt att OS flyttas fram.

Allt ljus är på internationella olympiska kommittén IOK just nu. När tävlingar och mästerskap ställs in eller flyttas fram på löpande band sitter IOK fortfarande stilla i båten.

IOK har gjort klart att man inte tänker ställa in OS, men under de kommande veckorna ska man fatta beslut om spelen flyttas fram eller arrangeras i mindre skala.

Kanadas och Australiens olympiska kommittéer har redan bestämt att man nobbar OS om spelen arrangeras i sommar, och liknande signaler kommer också från Storbritannien.

Enligt IOK-veteranen Dick Pound har kommittén också insett att det inte blir något OS i sommar. Enligt Pound kommer spelen att flyttas fram, troligtvis med ett år.

– Baserat på den information IOK har, så har man bestämt att skjuta fram OS. Alla detaljer är inte klara men OS kommer inte att starta den 24 juli. Så mycket vet jag, säger Pound till tidningen USA Today.

Enorma konsekvenser

Enligt Pound, som varit medlem i IOK sedan 1978, ska man lösa de sista detaljerna under de kommande veckorna.

– Det kommer att ske i etapper. Vi kommer att skjuta upp OS och börja handskas med konsekvenserna av detta, och de är enorma, säger Pound.

Det här kommer att bli första gången i historien som ett sommar-OS flyttas fram. Första och andra världskriget gjorde att spelen 1916, 1940 och 1944 ställdes in.

Under måndagskvällen fattade också Uefa beslutet att man skjuter fram finalerna i herrarnas och damernas Champions League samt finalen i Europa League. Finalerna skulle ha spelats i slutet av maj.