Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen saknar laglig grund för att stänga krogar och inrikesgränser - "För tidigt beräkna snabbhjälp till kommunerna"

Det finns inte lagliga grunder för att stänga krogar och begränsa finländarnas rörelsefrihet. Regeringen upprepar sin rekommendation till skolbarn och deras föräldrar: Hålls hemma om ni bara kan!

Regeringens dagliga presskonferens gällde i första hand kommunernas svåra ekonomiska situation. Kommunminister Sirpa Paatero, SDP, skulle rapportera om situationen i kommunerna och vilken hjälp de kan få för att klara coronaförpliktelserna.

Men något kommunalt stödpaket finns inte ännu. Det är för svårt att bedöma och ge omedelbar hjälp. Kommunminister Paatero pratade mer om budgetförberedelserna för nästa år och lovade framtida stöd.

Blir det rese- eller utegångsförbud?

Den centrala frågan för många nu tycks vara om det införs någon form av reseförbud i hemlandet.

Där svarade Pekka Timonen, kanslichef vid justitieministeriet.

- Det finns inga förbud. Men det är inte ansvarsfullt att resa från södra Finlands epidemicentrum till övriga delar av landet och utöka risken där.

Man kan inte generalisera och säga att alla resor är skadliga. De som har åkt till sina stugor för att isolera sig bättre gör kanske inte helt fel, sa Timonen.

Rörlighetsbegränsningar ska vara absolut nödvändiga enligt beredskapslagen. Andra befogenheter ska användas först. De tas i bruk, men måste beredas först, sa Timonen.

Det är nödvändigt att vara beredd på begränsningar också. Li Andersson berättade att en ministerarbetsgrupp möts senare idag om detta.

På presskonferensen frågas också om eventuella alkoholförbud eller beslut om krogstängningar.

- Vi kan inte förbjuda näringsverksamhet, säger kanslichef Pekka Timonen. Det ser ut som om ett krogförbud kräver lagändring. Alla restauranger är ju inte heller problematiska, bara de små där många samlas. Matrestauranger behövs för matförsörjningen.

Skolorna öppna, men rekommenderas inte

Undervisningsminister Li Andersson, Vänsterförbundet, svarade på frågor om skolorna.

Hon upprepade sin vädjan till Finlands föräldrar om att låta barnen stanna hemma, också om de har rätt till undervisning. Skolmaten måste ordnas på andra sätt för dem som behöver det mest.

Ministern fick frågan om det är förnuftigt att lärarna nu har både när- och fjärrundervisning? Hon svarade brett om vikten att bromsa epidemin genom få fysiska kontakter.

Budskapet är fortfarande: Om ditt barn är med i småbarnspedagogi och skola, skicka dem inte dit om det inte är absolut nödvändigt.

- Föräldrarna har följt rekommendationen fint. Regeringen följer upp läget. Vi är beredda vidta ytterligare åtgärder om såna rekommendationer från hälsomyndigheterna kommer, sa Li Andersson.

Li Anderrson sa sig hoppas att kommunerna ordnar lärarnas arbetssituation.

- Arbetsbördan får inte bli för stor för lärarna. Lokala arrangemang behövs så en del lärare sköter distansundervisning, andra närundervisningen.

Här kan du följa med rapporteringen från presskonferensen på vår liveblogg. Tyvärr måste du scrolla längst ner för att komma till början av bevakningen: