Hoppa till huvudinnehåll

Så kunde alla tiders finländska NHL-lag se ut – Aftonbladet har tagit ut en stjärnfylld trupp: "Förstakedja med superspelare det saknas ord för"

Teemu Selänne i Anaheim.
Teemu Selänne är alla tiders främsta finländska målskytt i NHL. Teemu Selänne i Anaheim. Bild: EPA Teemu Selänne

Hur kunde tidernas bästa finländska NHL-lag se ut? Aftonbladet har tagit ut en komplett uppställning – och det kryllar av utsökta, blåvita stjärnnamn.

Två målvakter, sex backar och tolv anfallare – och några alternativ.

När Aftonbladets NHL-podcast väljer ut ett finländskt all star-lag genom tiderna finns alla de givna superspelarna med. NHL-meriter är det enda som räknas när Aftonbladets Finlandskännare Jarkko Päiväniemi har plockat ut sina tjugo spelare.

I podcasten kommenterar Per Bjurman och Jonathan Ekeliw valen – och lyfter fram några tänkbara ersättare.

Laget i sin helhet:

Målvakter:
Tuukka Rask, Miikka Kiprusoff

– Jag skulle gärna sätta Kiprusoff som förstemålvakt. Han var så otroligt bra när han spelade som allra bäst och där har man dessutom en hel karriär att förhålla sig till. Tuukka är stabilare och håller en hög nivå hela tiden för tillfället, säger Bjurman.

Tuukka Rask är en stark kandidat för priset som slutspelets bästa spelare.
Tuukka Rask. Tuukka Rask är en stark kandidat för priset som slutspelets bästa spelare. Bild: Greg Thompson/Icon Sportswire/AOP Tuukka Rask

Backpar:
Teppo Numminen–Kimmo Timonen
Reijo Ruotsalainen–Jyrki Lumme
Sami Salo–Miro Heiskanen

– Det är klassiska och underbara namn att se. Ruotsalainen är en personlig favorit. Han spelade så elegant och hade ett makalöst spelsinne, säger Bjurman.

– Miro Heiskanen är bara tjugo år, men är redan otroligt duktig. Jag tror att han är tidernas bästa finländska back när han lägger skridskorna på hyllan någon gång i framtiden, säger Ekeliw.

Kimmo Timonen.
Kimmo Timonen avslutade sin karriär med att vinna Stanley Cup. Kimmo Timonen. Bild: Cal Sport Media/All Over Press Kimmo Timonen

Anfallare:
Förstakedja:
Jari Kurri–Saku Koivu–Teemu Selänne

– Det här är Finlands allra bästa spelare. En förstakedja med tre superspelare som det saknas ord för. Jari Kurri har vunnit en rad Stanley Cup, Teemu Selänne satte ett helt oslagbart målrekord som nykomling och Saku Koivu var tidernas första icke-kanadensiska kapten i Montreal, säger Ekeliw.

Andrakedja:
Jere Lehtinen–Aleksander Barkov–Sami Kapanen

– Andrakedjan är exceptionellt bra defensivt. Barkov är aktuell för att bli vald till bästa defensiva anfallare varje år, Lehtinen har tagit tre titlar. Och Sami Kapanen personifierade sisu och var en publikfavorit överallt, säger Ekeliw.

Jere Lehtinen i farten för Dallas Stars.
Jere Lehtinens karriär i Dallas var framgångsrik. Jere Lehtinen i farten för Dallas Stars. Bild: David Klutho/SI/Icon SMI/All Over Press Jere Lehtinen,Dallas Stars

Tredjekedja:
Esa Tikkanen–Mikko Koivu–Patrik Laine

– Esa Tikkanen är fortfarande extremt älskad i New York och Madison Square Garden, säger Bjurman.

Fjärdekedja:
Matti Hagman–Olli Jokinen–Christian Ruuttu

– Jag tycker att Sebastian Aho ska in i laget. Han har en grym statistik och borde vara med. Mikko Rantanen kan man också också argumentera för av samma anledningar. Hans poängsnitt är väldigt bra och är aktuell, men jag väljer Aho, säger Ekeliw.

Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen åker via bänken och gratuleras av sina lagkamrater.
Borde Sebastian Aho platsa i laget? Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen åker via bänken och gratuleras av sina lagkamrater. Bild: John Crouch/Icon Sportswire ishockey,NHL,Sebastian Aho,Teuvo Teräväinen

– Fjärdekedjan kunde bestå av Hagman, Aho och Ruuttu, säger Bjurman.

Lyssna på hela podcasten här. Andra delen av avsnittet handlar om det finländska all star-laget.