Hoppa till huvudinnehåll

Samarbetsförhandlingar och distansmöten väntar för österbottniska kommuner

Raippaluodon silta
Raippaluodon silta Bild: Mari Latva-Karjanmaa / YLE is,vår,Replotbron,Korsholm,Österbotten

I Vasa höll stadsfullmäktige möte på måndag och ordförande Joakim Strand (SFP) räknade med att det blev det sista fysiska fullmäktigemötet under en lång tid framåt. Nu går flera kommuner in för digitala möten på distans.

Under Vasas fullmäktigemöte gavs stadsdirektören och stadsstyrelsen ökade befogenheter på grund av undantagstillståndet som råder på grund av coronaepidemin.

– Fullmäktige har nästa möte inplanerat i början av maj och då kommer vi knappast att sammanträda fysiskt. Redan i dag var det många som inte kom på mötet utan skickade sina suppleanter i stället, säger fullmäktigeordförande Joakim Strand.

Hur distansmötena ska ordnas rent praktiskt är ännu inte klart.

Också Karlebys stadsstyrelse konstaterade att stadens beslutsfattande inte får stanna av och i slutet av veckan kommer man att testa tekniken för att kunna börja hålla möten via någon form av videokonferens.

– Vi kommer att hitta nya sätt att jobba och om man ska försöka hitta något bra med coronapandemin kan man hoppas att den kan föra utvecklingen framåt, säger Karlebys stadsstyrelseordförande Reino Herlevi (C).

Kärvt ekonomiskt läge

Förutom möten på distans var det kommunernas ekonomi som diskuterades under måndagens möten.

I Korsholm beslöt kommunstyrelsen att inleda samarbetsförhandlingar med hela personalen eftersom det finns arbete inom kommunen som just nu inte är möjligt att utföra.

– Förhandlingarna kommer i första hand att handla om omplacering av personal. Det kommer att behövas sjuk- och hälsovårdspersonal, säger styrelseordförande Samuel Broman (SFP).

Broman berättar att man också vill skicka en signal till staten om att kommunernas ekonomier inte kommer att klara av att förlora flera miljoner euro.

I Karleby räknar Herlevi att coronapandemin kommer att kosta staden tio miljoner euro.

– Det är de siffror vi vet om i dag, vi vet ju inte hur länge det här läget kommer att fortsätta, säger Herlevi.

Anställda har inget jobb att göra

Också i Jakobstad beslöt stadsstyrelsen att inleda samarbetsförhandlingar.

Styrelsens ordförande Owe Sjölund (SFP) konstaterar att anställda vid idrottsbyrån, biblioteket och Arbis inte längre kan utföra sitt jobb.

– Vi hoppas de med som har utbildning inom sjukvården kan hoppa in och hjälpa till. Om det här blir långvarigt har vi ingen andra utvägar än samarbetsförhandlingar, säger Sjölund.

Läs också