Hoppa till huvudinnehåll

Storbritannien stänger ned för att bromsa pandemin

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson talar vid ett talarpodium 22.3.2020. Han har sträckt ut högra handen.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson presenterade en rad nya strikta regler för att bromsa coronaviruset Storbritanniens premiärminister Boris Johnson talar vid ett talarpodium 22.3.2020. Han har sträckt ut högra handen. Bild: AFP / Lehtikuva Boris Johnson,Storbritannien,coronavirus

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har i ett tal till folket under måndagskvällen meddelat om rad nya restriktioner för att bromsa coronavirusets spridning.

Johnson varnade för att hälsovården inte kommer att klara av coronautbrottet om inte strikta åtgärder tas för att bromsa spridningen.

‒ Det finns inga bra alternativ. Vägen framöver kommer att bli tuff, och den sorgliga sanningen är att vi kommer att förlora många människoliv, sade Johnson.

Från och med i kväll får britterna endast lämna sina hem för köpa livsmedel och läkemedel eller av medicinska skäl.

Alla folksamlingar på över två personer förbjuds. Kravet gäller inte familjemedlemmar.

Resor till och från arbetet tillåts endast om det är absolut nödvändigt. Det är också tillåtet att lämna hemmet för att hjälpa utsatta personer.

En motionsrunda om dagen, ensam eller tillsammans med familjemedlemmar tillåts också.

De flesta butikerna kommer att stängas.

Johnson sade att polisen har rätt att ingripa om någon inte följer reglerna.

Regeringen kommer att följa med hur de nya begränsningarna fungerar och åtgärderna kommer att mildras om tre veckor om coronaläget tillåter det.