Hoppa till huvudinnehåll

Största delen av barnen är inte på dagis – inga permitteringar är aktuella i det här läget

Nathalia Sirén
Nathalia Sirén har varit i kontakt med alla föräldrar för att kunna planera verksamheten. Nathalia Sirén Bild: Yle/ Axel Nurmio småbarnsfostran,daghem,dagvård,Nathalia Sirén

Om det bara är möjligt ska dagisbarn stanna hemma under den rådande coronaepidemin. Enligt Svenska Yles rundringning till kommuner i Svenskfinland är en dryg femtedel av den normala mängden barn på de kommunala daghemmen.

Svenska Yle kontaktade också den kommunala småbarnspedagogiken i Helsingfors, Åbo, Vasa och Raseborg. I alla dessa kommuner kommer ingen personal att permitteras.

Det är bara i Vasa där man har stängt tre små enheter dit endast ett fåtal barn har kommit. De barn som behöver dagvård har slussats till andra enheter istället där det också är lugnare än vanligt.

På de flesta orter är omkring en femtedel av barnen på plats om man jämför med det normala läget. I Vasa har man också uppmanat personalen att ta ut semester nu då det inte finns ett lika stort behov för vikarier.

Lite flera barn på ett privat dagis i Helsingfors

Däremot är det lite mera rusning åtminstone på det privata daghemmet Munksnäs småbarnsskola i Helsingfors.

– Vi har omkring en tredjedel av barnen på plats, berättar föreståndare Nathalie Sirén.

I Munksnäs småbarnsskola vill man hålla fast vid de dagliga rutinerna för barnen, men aktiviteterna planeras om en aning för att minska på antalet personer i samma utrymmen.

– Vi effektiverar och övervakar handtvätten. Vi går också mera ut på promenader och försöker ha mera smågruppsverksamhet än vanligt. Det här med tanke på att vi försöker minimera antalet barn och vuxna i samma utrymme, säger Sirén.

I och med att så många är borta från dagis är kontakten till föräldrarna viktig så att daghemmen kan planera sin verksamhet. Sirén har varit i kontakt med alla föräldrar som har barn i dagiset.

– Många har meddelat att de är borta så länge det behövs. Sen finns det också familjer där det är oklart hur mycket de kan distansjobba och ha barnen hemma. Vi har kommit överens att vi kollar en vecka i taget och de meddelar mig på fredagen och så strukturerar jag om följande vecka, säger Sirén.

Läs också