Hoppa till huvudinnehåll

Tuukka Rask öppnar för hockeypensionering: "Får se om jag spelar efter nästa säsong"

Tuukka Rask stoppar en puck med klubban
Tuukka Rasks fina säsong med Boston Bruins blev avbruten av coronapandemin. Tuukka Rask stoppar en puck med klubban Bild: Fred Kfoury III/Icon Sportswire NHL,ishockey,Tuukka Rask

Boston Bruins-målvakten Tuukka Rask är inte säker på om han kommer att spela ishockey särskilt länge till.

– Jag har ett år kvar av mitt kontrakt. Sedan får vi se om jag spelar efter det, säger Rask i en intervju för tidningen Boston Globe.

– Det är möjligt att jag inte spelar efter nästa säsong, säger Tuukka Rask som hört till NHL:s, ja hela världens bästa målvakter under det gångna decenniet.

Rask växte upp i Nyslott men slog igenom på liganivå i Tammerforsklubben Ilves innan han fick chansen i NHL-laget Boston Bruins.

Den tog han vara på och sedan 2007–2008 har han hört till klubbens organisation, även om han tillbringade största delen av de två första säsongerna i farmlaget Providence Bruins.

Sedan dess har det blivit totalt 536 NHL-grundseriematcher – alla för Boston Bruins – och ytterligare 89 slutspelsmatcher.

Nya värderingar

Under årens lopp har Rask blivit far två gånger, och en tredje gång kommer han att bli det under den närmaste tiden. När ishockeykarriären en dag är över är det familjelivet som står högst i prioritet.

– Sedan är det dags att vara hemma och koncentrera sig på familjen. Jag reser en hel del och det får en att tänka på saker och ting med barn hemma. Jag älskar att spela, men resandet är tungt.

Den 33-årige Rask valdes till NHL:s bästa målvakt säsongen 2013–2014 och belönades med Vezina Trophy – en pokal som tidigare hade vunnits av en finländare, Miikka Kiprusoff, och efteråt av en annan, Pekka Rinne. Sommaren 2011 vann han Stanley Cup med Boston Bruins.

Kreativ paus

Boston Bruins har varit säsongens bästa lag i NHL och laget var en av de största favoriterna till att vinna Stanley Cup. Coronaviruspandemin har satt stopp – eller i alla fall en tillfällig paus – för de planerna.

Med ishockeyn lagd på is har Rask gott om tid att förkovra sig i en av sina hobbyer, nämligen att spela trummor. När Metallica-fanset Rask spelade sin 500:e match fick han ett Metallica-trumset av sina lagkamrater.

– Jag har trumsetet i källaren. Det är tillräckligt tyst för att inte störa grannarna. Jag försöker spela trummor när barnen är i skolan, säger Rask.

Men någon musiker lär det inte bli av honom.

– Aldrig i livet. Eller nå ja, alltid finns det ju en liten chans.