Hoppa till huvudinnehåll

Vårdare coronasmittad i Mellersta Österbotten – två nya fall konstaterade i Österbotten

En vårdare går i korridoren på ett äldreboende.
Arkivbild. Fallet har ingen koppling till de två tidigare bekräftade coronafallen inom Soites område. En vårdare går i korridoren på ett äldreboende. Bild: Amanda Vikman/Yle personal,arbetare,vårdare,äldreomsorg,ålderdomshem,närvårdare,åldringsvård

En vårdare, anställd av vårdsamkommunen Soite, har smittats av coronaviruset. Fallet är det tredje i Mellersta Österbotten. Inom Vasa sjukvårdsdistrikt konstaterades två nya fall under veckoslutet.

En vårdare vid vårdsamkommunen Soite har smittats av coronaviruset. Uppgifterna bekräftas för Yle Österbotten av infektionsöverläkare Marko Rahkonen.

Överläkare Marko Rahkonen.
Marko Rahkonen Överläkare Marko Rahkonen. Bild: Yle/Ida-Maria Björkqvist Mellersta Österbotten,centralsjukhus,läkare,webbdoktorn

Den smittade personen mår bra och är isolerad i sitt hem. Smittokedjan är enligt Soite tydligt avgränsad och åtgärder har vidtagits.

Alla personer som har varit i närkontakt med den smittade är informerade. Fallet har ingen koppling till de två tidigare bekräftade coronafallen inom Soites område.

Inom Vasa sjukvårdsdistrikts område konstaterades två nya fall av coronasmitta under veckoslutet. Det handlar om personer som har varit utomlands. Båda personerna är isolerade i sina hem och mår bra, enligt infektionsöverläkare Juha Salonen.

Totalt har Vasa sjukvårdsdistrikt nu 16 konstaterade fall av corona.

Vid Vasa centralsjukhus finns nu utrustning för att göra coronatest. Den kommer att tas i användning så fort som möjligt.

- Då får vi testresultatet på några timmar, i stället för att som nu tvingas vänta över ett dygn, säger Juha Salonen.

Det innebär också att en smittad person kan isoleras i ett tidigare skede.

Proverna har hittills analyserats vid universitetssjukhuset i Tammefors.