Hoppa till huvudinnehåll

Coronakrisen får kommuner på knä - Lovisa stad inleder samarbetsförhandlingar och permitterar högst 80 anställda

Lovisa rådhus.
Följden av coronakrisen är att det nu krävs tuffa beslut också i Rådhuset i Lovisa. Arkivbild. Lovisa rådhus. Bild: Yle / Hanna Othman Lovisa,lovisa stad

Samarbetsförhandlingarna berör stadens hela personal med undantag av personalen vid grundtrygghetscentralen.

Syftet med förhandlingarna är att permittera högst 80 personer på grund av undantagstillståndet som coronaviruskrisen medfört.

Det var stadsdirektör Jan D Oker-Blom som kom med förslaget om samarbetsförhandlingar på stadsstyrelsens möte på måndagen (23.3).

Att grundtrygghetscentralen är utanför förhandlingarna säger sig självt.

- Vi märker att också den normala vården nu belastas. Till och med den sociala sidan. I den sektorn finns ingen överkapacitet, snarare tvärtom, säger Oker-Blom.

Närvårdare och sjukskötare sökes

Enligt stadsdirektör Oker-Blom skulle det vara möjligt att förse sjukvården med tilläggsresurser.

- Det har redan gått ut en förfrågan till stadens personal där man uppmanas att anmäla sig om man har en närvårdar- eller sjukskötarutbildning. I praktiken kommer vi att sätta alla sådana i någon form av arbete inom vården, säger Oker-Blom.

Undantagstillståndet utgår enligt de gällande planerna den 13 april, även om det är troligt att situationen fortgår ännu efter det.

Informationen av kommunminister Sirpa Paatero var både oklar och ospecificerad, en besvikelse― Stadsdirektör Jan D. Oker-Blom

Om det hela skulle avblåsas så skulle permitteringarna de facto inte hinna verkställas.

Enligt Oker-Blom skulle effekterna av permitteringarna dessutom komma långsamt och om undantagstillståndet skulle avblåsas i mitten av april skulle det knappast bli några inbesparingar.

- Utgångspunkten är den att vi nu behöver förbereda oss på vi behöver ha rörelsefrihet att dra ner på personaluppgifter samt kostnader över lag och omfördela våra resurser om undantagstillståndet förlängs, säger Oker-Blom.

En man i kostym sitter på en skrivbordsstol. Bakom honom syns tavlor och vimplar.
Stadsdirektör Jan D. Oker-Blom säger att samarbetsförhandlingar borde kunna skötas snabbare i kristider. En man i kostym sitter på en skrivbordsstol. Bakom honom syns tavlor och vimplar. Bild: Yle/Leo Gammals Jan D Oker-Blom,Lovisa,stadsdirektörer

Staten bör komma med konkreta löften till kommunerna

En av orsaken till att allt fler kommuner nu ser sig tvungna att ta till samarbetsförhandlingar och permitteringar är bland annat att man varit tvungen att stänga eller åtminstone begränsa skolors och daghems verksamhet.

De drastiska ågärderna har utfärdats av regeringen för att skydda befolkningen och för att få bukt på coronaepidemin.

Liksom många andra kommun- och stadsdirektörer är Oker-Blom besviken över hur staten så här långt har skött ärendet i förhållande till kommunerna.

- Det har lovats statligt stöd och säkert är det på kommande i någon form, men visst var gårdagens (23.3) information av kommunminister Sirpa Paatero (SDP) både oklar och ospecificerad, en besvikelse. Många kommuner hade väntat sig konkreta löften från statens sida, säger Oker-Blom.

Liitutaulu ja sieni.
Det är bland annat skolpersonal som nu behöver permitteras, eftersom skolorna är stängda. Liitutaulu ja sieni. Bild: Matti Myller / Yle skolor,undervisning,Svarta tavlan,grundskolans lågstadium

60 anställda vid skolor och idrottshallar är utan arbete

För Lovisa stads del innebär situationen nu att stadens förutsättningar att erbjuda arbete tillfälligt minskat för totalt cirka 80 anställda.

Cirka 60 anställda kan inte tillfälligt fortsätta göra sina arbetsuppgifter eftersom staden varit tvungen att stänga skolor och idrottshallar.

Staden kan inte heller erbjuda dem ersättande arbetsuppgifter eller utbildningar som motsvarar arbetsgivarens behov.

Undantagstillstånd skulle kräva snabbare processer

Stadsdirektör Jan D Oker-Blom tycker att processen gärna, i fall som de vi upplever nu, skulle kunna gå betydligt snabbare för att man snabbt ska kunna få effekt.

- En process som vi förväntas ta till borde vara smidigare, säger Oker-Blom

Som det nu är krävs det först ett beslut om samarbetsförhandlingar i stadstyrelsen.

Efter det bör det finnas sex dagar tid att förbereda förhandlingar, vilket betyder att de kan börja tidigast nästa vecka.

Förhandlingarna bör i sin tur pågå minst två veckor och sen har de permitterade ännu rätt till jobb i en månad.

- Det här är en sju veckor lång process, säger Oker-Blom.

I dag (24.3) ska Lovisa stad ge personalen och personalens representanter ett skriftligt förhandlingsförslag.