Hoppa till huvudinnehåll

Följ med huggormen och fiskgjusens liv – WWF öppnar vårens nya viltkameror

En gråsvart huggorm ihopkringlad.
Nu kan man följa med huggormens liv i WWF:s direktsändning. En gråsvart huggorm ihopkringlad. Bild: Lehtikuva / Handout huggorm (art),ormar

Värdsnaturfonden WWF:s finländska avdelning öppnar fler av de mycket populära viltkamerorna som följer med olika djur i realtid. Nu är det huggormen och fiskgjusens tur att få stå i rampljuset.

Både huggormen och fiskgjusens direktsändningar lockade många tittare i fjol. Totalt tittades det på sändningarna nästan tre miljoner gånger.

Vid WWF säger man att man med sändningarna vill föra naturen närmare människors vardag.

Från och med i dag, tisdag, kan man följa med huggormarnas liv. Direktsändningen hittas här. Med huggormskameran vill WWF minska fördomarna mot och rädslorna för huggormar.

En annan livesändning följer med fiskgjusarnas ankomst till Saimen. Den sändningen hittas här.

En fiskgjusehona hämtar mat åt sina tre ungar
Förra året samlade fiskgjusens sädning 2,4 miljoner tittare. En fiskgjusehona hämtar mat åt sina tre ungar Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Fiskgjuse,rovfåglar

Fiskgjuseboet är ännu tomt, men enligt WWF är det antagligen inte så länge eftersom de första fiskgjusarna kan komma till Finland redan under mars månad.

WWF:s livesändningar bland olika djur har de senaste åren samlat miljontals tittare. Tidigare har man också kunnat följa med bland annat saimenvikaren och flygekorren.

Just nu kan man också följa med en direktsändning med vinterfåglar. Den sändningen hittas här.

De här sändningarna är ett bra sätt att under rådande förhållanden följa med naturen hemifrån, säger man på WWF Finland.

Läs också

Natur

  • Tussilago, hästhov eller hosthäva

    Förr användes tussilago som hostmedicin.

    Det behövs bara en liten snöfri markplätt för att de lysande gula tussilagoblommorna ska titta fram. Blomknopparna utvecklats redan under föregående höst och därför är tussilagon redo att blomma mycket tidigt om våren.

  • Blåsippan är inte alltid blå

    Den kan vara lila, lilaröd och till och med vit.

    Då blåsippan, Hepatica nobilis, slår ut i blom är våren här på allvar. De första blommorna dyker vanligtvis upp i början av april, då tjälen gått ur marken. Blåsippan och tussilagon är de växter som blommar tidigast i vårt land, i april-maj. Blåsippans stora, rosettställda, treloberade blad och de färdigt utvecklade blomknopparna bildas året innan och övervintrar.

Nyligen publicerat - Natur