Hoppa till huvudinnehåll

Japans premiärminister bekräftar: OS i Tokyo skjuts upp med ett år

två personer står med ansiktsmasker framför en OS-skylt.
två personer står med ansiktsmasker framför en OS-skylt. Bild: EPA / AOP olympiska spelen,Tokyo prefektur,coronavirus,COVID-19

OS i Tokyo skjuts upp till 2021. Det säger Japans premiärminister Shinzo Abe efter ett telefonmöte med IOK:s ordförande Thomas Bach.

Det blir inget OS i Tokyo i sommar. Det står klart efter att Japans premiärminister Shinzo Abe och den internationella olympiska kommittén IOK:s ledning diskuterade mästerskapet i dag.

På grund av coronaviruset har alla stora idrottsmästerskap skjutits upp och nu står det också klart att de olympiska sommarspelen flyttas fram.

– Jag föreslog att skjuta upp OS med ungefär ett år och IOK:s ordförande Bach svarade med att hålla med till 100 procent, säger Abe enligt AFP.

Så sent som i söndags var budet från IOK:s håll att man ska utreda och sätta upp riktlinjer för OS-arrangemangen under de närmaste fyra veckor, men ett par dagar senare kom också bekräftelsen om att skjuta upp OS på IOK:s webbplats.

I ett pressmeddelande skriver IOK att OS i Tokyo måste skjutas upp med som mest ett år till sommaren 2021 för att ta hänsyn till idrottarnas och alla andra inblandades hälsa.

OS har ställts in tre gånger genom tiderna – 1916, 1940 och 1944 – på grund av världskrigen. Däremot har ett olympiskt spel aldrig skjutits upp.

OS i Tokyo går därmed till historien, men på grund av coronapandemin fanns det inga andra alternativ än att skjuta upp mästerskapet. Enligt den ursprungliga planen skulle OS ha avgjorts mellan den 24 juli och 9 augusti.

Flera länder hann bojkotta

Pressen på IOK har vuxit successivt under de senaste dagarna. Allt fler länder och grenförbund har krävt att mästerskapet ska flyttas framåt på grund av det osäkra läget i världen.

I går blev Kanada det första landet som meddelade att det inte skickar några idrottare till Tokyo om OS arrangeras som planerat i månadsskiftet juli–augusti. Även Australien gick ut med samma besked senare under dagen.

Redan i går sa IOK-delegaten Dick Pound att ett OS i sommar inte finns på bordet längre.

– Baserat på den information IOK har, så har man bestämt att skjuta fram OS. Alla detaljer är inte klara men OS kommer inte att starta den 24 juli, sa Pound till tidningen USA Today.

Efter bekräftelsen att OS skjuts upp står det klart att sommaren 2021 kommer att bli riktigt mästerskapstung i sportvärlden. Förra veckan meddelade det europeiska fotbollsförbundet Uefa att fotbolls-EM för herrar flyttas fram till 2021.

Sedan tidigare finns också VM i simning och friidrott inprickat i kalendern. Det internationella friidrottsförbundet har tidigare sagt att man är redo att flytta VM om OS ska hitta en plats i tävlingskalendern under sommaren 2021.