Hoppa till huvudinnehåll

Östnylands viktigaste garage finns på Näse hälsostation - drive-in-coronatesterna började lugnt

Drive-in coronatestplats.
Patienten sitter hela tiden i sin bil under provtagningen. Drive-in coronatestplats. Bild: Yle/Mikael Kokkola hälsocentraler,hälsovård,Borgå,drive-in coronatest

Det blev en lugn premiärdag för personalen vid drive-in-coronateststället i Borgå på måndagen. Fel telefonnummer ledde till noll patienter.

Garagedörren glider sakta upp. Innanför är det ljust, rent och avskalat: några stolar, en vit sjukhusskärm och en dator på ett bord. Här ska nu alla coronaprov i Östnyland tas.

Borgå stads chefsläkare Kati Liukko verkar vara nöjd med det hon ser.

- Här har funnits en ambulans förr, men nu har vi målat hela garaget. Inredningen är asketisk för då är det lätt att hålla rent, säger hon.

Hit ska de flesta östnyländska patienter som infektionsläkarna vill få testade köra in för coronaprovtagning.

- Ett perfekt ställe för oss. I stället för att i dåligt väder ta prover ute kan patienten köra in i garaget och hela tiden var kvar inne i sin bil, säger Kati Liukko.

Kati Liukko.
Chefsläkare Kati Liukko tycker att personalen har klarat av epidemistressen på ett bra sätt. Kati Liukko. Bild: Yle/Mikael Kokkola hälsocentraler,hälsovård,Borgå,Kati Liukko

Utanför Näse hälsostation finns skyltar som berättar hur man ska köra och möjligen köa vid drive-in-platsen.

- Vi hoppas att allt kommer att gå så smidigt som möjligt.

Under premiärdagen fick labbpersonalen i lugn och ro bli vana med sin nya arbetsmiljö. På grund av att infektionsläkarna hade fått fel telefonnummer till provlabbet kom inga patienter.

Det var ett misstag och tryckfel som nu är åtgärdat.

Drive-in coronatestplats.
Garaget är nymålat för labbändamålet. Drive-in coronatestplats. Bild: Yle/Mikael Kokkola hälsocentraler,hälsovård,Borgå,drive-in coronatest

På frågan om hur många patienter i Borgå som har testat positivt för coronaviruset vill chefsläkaren inte ge något svar.

- Den infon har jag inte och jag kan inte heller berätta. Linjen är den att siffrorna uppges enligt sjukvårdsdistrikten. Det här är för att skydda patienternas integritet, säger Liukko.

Hälsostationen är på väg att blir en viktig knutpunkt för vården av coronapatienter i Östnyland.

En poliklinik för luftvägsinfektioner öppnade på fredagen, drive-in-labbet kom i gång på måndagen och snart finns också en egen avdelning redo för att ta emot patienter.

- Vi ska ta i bruk gamla avdelning 4 om det behövs. I princip kommer vi att ha plats för 23 till 26 patienter.

Skylt vid hälsostation.
Vid hälsostationen finns klara direktiv för hur man ska köra till drive-in-platsen. Skylt vid hälsostation. Bild: Yle/Mikael Kokkola hälsocentraler,hälsovård,Borgå,drive-in coronatest

Att vara chefsläkare i Borgå under epidemitider har åtminstone hittills gått bra.

- Vi tänker förstås på epidemin varje dag. Det är en del av jobbet, säger Kati Liukko.

Hon vill berömma personalen. Den klarar av den psykiska stressen.

- Personalen mår jättebra och jag måste säga att jag är jättestolt över vår personal. De har tagit det här så lugnt och fint. Alla vill jobba tillsammans så vi klarar det här.