Hoppa till huvudinnehåll

Uutissuomalainen: Asylsökande från medelhavsområdet får vänta på att komma till Finland – behandlingen av ärendet flyttas framåt på grund av coronaviruset

Lokalinvånare på Lesbos försöker hindra en båt med migranter att ta i land.
Finland har planerat ta emot asylsökande från Medelhavet, men det lär ta en tid innan de får komma till Finland. Lokalinvånare på Lesbos försöker hindra en båt med migranter att ta i land. Bild: All Over Press Grekland,Turkiet,Lesbos,migranter,flyktingar

Regeringen beslutade i februari att man tar emot 175 asylsökande från medelhavsområdet. De här personerna får ändå vänta på att komma till Finland. Enligt tidningsgruppen Uutissuomalainen lägger Inrikesministeriet ärendet på is tills gränsöverskridningar är möjliga.

Kukka Krüger, ledande expert vid Inrikesministeriet, säger till Uutissuomalainen att man återkommer till ärendet när det är möjligt att ta sig över gränserna igen.

Hon säger också att de grekiska myndigheterna inte nödvändigtvis lyckas utse de personer som ska färdas till Finland och att det påverkat processen.

Tanken har varit att ta emot personer som är i utsatt position, till exempel ensamförsörjande föräldrar och barn. De 175 personerna kommer från Grekland, Cypern, Malta och Italien. Enligt Krüger prioriterar man greker.

Enligt tidningsgruppen har coronaviruset också lett till en tvist mellan Turkiet och EU beträffande de många flyktingar som finns vid gränsen mellan Turkiet och Grekland. Enligt Krüger börjar situationen lugna ner sig och människor rör sig bort från gränsen.

En stor del av flyktingarna har insett att det kan bli svårt att ta sig vidare i Europa även om de tog sig in i Grekland eftersom många länder stängt sina gränser.