Hoppa till huvudinnehåll

17 fall av corona inom Vasa sjukvårdsdistrikt: "Vi har planer på att öka vår kapacitet"

Sjukskötare i skyddsutrustning pratar med patient.
Många prover tas men både inom Vasa sjukvårdsdistrikt och inom Soite rapporterar man att läget är lugnt. Arkivbild. Sjukskötare i skyddsutrustning pratar med patient. Bild: Mårten Lampén / Yle coronavirus,isolering (mikrobiologi),Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt,sjukskötare,andningsskydd

Nu har 17 personer konstaterats bära på coronaviruset inom Vasa sjukvårdsdistrikt. Från Mellersta Österbotten rapporteras inga nya fall. Bägge sjukvårdsdistrikt uppger att de är på god väg med att utöka sin beredskap.

Klockan 11 på onsdagsförmiddagen meddelade Vasa sjukvårdsdistrikt att antalet konstaterade coronafall stigit till 17 från tisdagens 16. Man har tagit 430 prover allt som allt inom Vasa sjukvårdsdistrikt.

Sjukvårdsdistriktet meddelar samtidigt att läget är lugnt, alla smittkedjor är identifierade och beredskapen i regionen är god.

I Mellersta Österbotten har man inte fått några nya fall utan ligger kvar på tidigare konstaterade tre fall.

Ledande överläkare Pirjo Dabnell på Soite, som är vårdsamkommunen i Mellersta Österbotten, berättar att de ännu väntar på svar på några prover som togs förra veckan.

I övrigt är det inom Soite samma läge som inom Vasa sjukvårdsdistrikt, läget är lugnt och beredskapen god.

Chefsöverläkare Pirjo Dabnell.
Pirjo Dabnell berättar att de inom Soite har möjlighet att göra om operationssalar till intensivvårdsplatser. Chefsöverläkare Pirjo Dabnell. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Mellersta Österbottens centralsjukhus,dabnell

VCS utökar kapaciteten

Just nu återvänder allt fler finländare som varit utomlands till hemlandet. Det är också många som återvänder till sina hemorter från Nyland.

Har ni beredskap att ta emot alla om fallen skulle öka kraftigt?

- Vi har beredskap. Vi har planer på att öka kapaciteten, det skulle gälla jourpolikliniken, bäddavdelningarna och intensiven. Det finns planer för alla, säger tf chefsöverläkare Christian Kantola på Vasa centralsjukhus.

Christian Kantola
Christian Kantola säger att de på Vasa centralsjukhus har möjlighet att utöka kapaciteten bland annat på jourpolikliniken Christian Kantola Bild: Vaasan keskussairaalan kuvapankki överläkare,Vasa centralsjukhus,Christian Kantola

Kantola säger också att det är svårt att säga om antalet fall kommer att börja öka kraftigt när många återvänder till Österbotten. Han påpekar dock att den största delen av de insjuknade vårdas hemma.

Soite gör om operationssalar till intensivvårdsplatser

Inom Soite säger Pirjo Dabnell att hon känner sig ganska lugn i och med att de haft god tid på sig att utöka sin beredskap. Men hon tillstår att situationen kan förändras snabbt.

- Vi har god beredskap. Vi har utbildat personal för att kunna flytta dem till andra enheter, vi har också dragit ner på planerad verksamhet och gjort om operationssalar till intensivvårdsplatser, säger Dabnell.

- Men som vi vet kan situationen ändra snabbt och under ytan kan det finnas många andra infektioner, säger Dabnell.

Dabnell påpekar att alla som återvänder från utlandet ska försätta sig själva i karantän i två veckor.

- Jag har inte funderat på de som kommer från Nyland. Men kanske alla förstår att göra det, säger Dabnell.

Fortfarande analyseras inga tester i Vasa

Det som Dabnell ännu ser som en brist är att det tar tid att få svar på de prover som tas. Det samma gäller inom Vasa sjukvårdsdistrikt.

Vasa centralsjukhus har fått en apparat som ska göra det möjligt att själva analysera de prover som tas inom sjukvårdsdistriktet. Men än har man inte alla delar för att komma igång med det.

- Vi utreder många alternativ. Vi hoppas kunna lösa det så snabbt som möjligt, säger Kantola.