Hoppa till huvudinnehåll

"Alternativen är inte begränsade till sommarmånaderna" – IOK försöker ta fram en passande tidpunkt för sommar-OS 2021

Thomas Bach svarar på frågor under en presskonferens.
Thomas Bach är ordförande för den internationella olympiska kommittén. Thomas Bach svarar på frågor under en presskonferens. Bild: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT Thomas Bach

Den internationella olympiska kommittén IOK har börjat skissa på potentiella datum för det sommar-OS som skulle börja i juli men som är framskjutet till nästa år.

Tanken var att spelen skulle ordnas i Japans huvudstad Tokyo mellan den 24 juli och 9 augusti, men coronavirusets framfart resulterade i att arrangörerna i tisdags kastade in handduken.

Problemet med en senareläggning är att idrottskalendern 2021 är fullproppad. Sim-VM ska ordnas i Japan mellan den 16 juli och 1 augusti, medan friidrotts-VM ska gå av stapeln i USA mellan den 6 och 15 augusti.

Både det internationella simförbundet och det internationella friidrottsförbundet har dock hunnit meddela att de vid behov är flexibla för att få pusslet att gå ihop.

På torsdag ska IOK inleda diskussioner med internationella idrottsförbund.

"Alla alternativ finns på bordet"

IOK:s färskaste OS-besked slår fast att det inte alls är givet att sommar-OS i Tokyo ordnas under sommarmånaderna.

– Överenskommelsen är att ordna spelen senast sommaren 2021. Alternativen är inte begränsade till sommarmånaderna, säger Thomas Bach som är ordförande för den internationella olympiska kommittén.

– Alla alternativ finns på bordet, inklusive sommaren 2021.

Ett tänkbart alternativ är alltså att OS skulle kunna arrangeras våren 2021.

Källor: AFP, Reuters.