Hoppa till huvudinnehåll

Besviken krögare i Ekenäs drabbas hårt av beslut att stänga restauranger: "Nog ska vi klara det här också!"

En tom restaurang
Restaurang GH Fyren i Ekenäs gapar tom. Så länge det är tillåtet håller restaurangen ändå öppet för de kunder som antingen vill avhämta sin mat eller sitta ner för att äta den på plats. En tom restaurang Bild: Christoffer Westerlund / Yle Raseborg,Västnyland,Ekenäs,coronavirus,restaurang fyren

Solen lyser in genom de höga fönsterna på restaurang GH Fyren i Norra hamnen i Ekenäs. Om en dryg månad var det tänkt att fira ettårskalas på restaurangen som öppnade till första maj i fjol.

Nu blir det ingen fest - och inga restaurangbesök alls. I stället handlar det om riktigt stora ekonomiska förluster.

Detta till följd av regeringens planer att stänga alla restauranger på grund av coronaviruset.

- Jag blev jättebesviken när jag hörde om förslaget, säger krögaren Hasse Lundström på restaurang GH Fyren i Ekenäs.

Krögaren Hasse Lundström i sin restaurang.
Krögare Hasse Lundström är inte den som tappar hoppet i första taget. Nu sätter han sin tilltro till att undantagssituationen blir kort. Krögaren Hasse Lundström i sin restaurang. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Raseborg,Västnyland,Ekenäs,coronavirus,hasse lundström

Hittills under coronakrisen har han hållit restaurangen öppen även om kundunderlaget minskat med omkring 80 procent.

Kraftiga men förhoppningsvis kortvariga åtgärder

Lundström följer också med nyheterna i Sverige och har noterat att man där valt en annan, mindre restriktiv, linje än den i Finland.

- Jag hoppas Finland har valt rätt linje och att vi på det här sättet snabbt kan begränsa virusspridningen och snabbt komma tillbaka, säger Lundström.

I nästa andetag framgår det ändå att han är besviken på Finlands linje.

- Jag hade hoppats att vi fått ha öppet förutsatt att folk inte sitter så nära varandra men nu är tyvärr är det så här, säger Lundström.

Därför har han börjat fundera på olika andra möjligheter att servera och leverera mat. Han tänker i alla fall hålla öppet så länge det är tillåtet. Lunchportioner får man avhämta från restaurangen redan nu.

- Nu handlar det inte om att göra vinst utan att få ett kassaflöde för att täcka kostnader.

Dukat bord på Restaurang GH Fyren i Ekenäs.
Restaurang GH Fyren har på kort tid blivit ett populärt lunchställe i Ekenäs. Restaurangen har också öppet under kvällar och veckoslut. Dukat bord på Restaurang GH Fyren i Ekenäs. Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,restaurang

För tillfället jobbar 15 personer vid restaurangen och dyker det inte upp nya möjligheter blir det snabbt frågan om permitteringar.

- Alla inom hotell- och restaurangbranschen lider nu. Vi är alla i samma båt och det är svårt att trösta varandra. Samtidigt gör det oss kanske mer samarbetsvilliga när vi ser hur sköra vi är, funderar Lundström.

Inget samlat kapital på ny restaurang

Situationen är ändå extra utmanande för Lundström eftersom restaurang Fyren är ny. Den öppnades för mindre än ett år sedan i splitternya lokaliteter på paradplats i Norra hamnen i Ekenäs.

- På den här korta tiden har jag ju inte hunnit bygga upp någon buffert. Jag kommer direkt att diskutera med banken och Finnvera, säger Lundström som trots allt är tacksam över regeringens ansträngningar för att rädda branschen.

- Det viktiga är att vi nu i den här situationen får stöd för annars vete tusan hur det går.

Får hjälp med hyran

Han är också tacksam över att ha en hyresvärd som är villig att komma emot beträffande hyran.

- Hyran påverkar märkbart. Det är en ny stor restaurang och det handlar om betydande summor i hyreskostnader, säger Lundström.

Även om det är extremt tuffa tider för företagare i restaurangbranschen är Lundström ändå inte en person som tappat hoppet.

Han vet att situationen är övergående men att det givetvis är kritiskt hur lång tid undantagssituationen drar ut på tiden.

När förslaget från regeringen kom började det rassla i datorn och alla grupper är avbokade fram till juli. Hur fortsättningen blir är jättesvårt att säga.― Krögare Hasse Lundström

För hans egen del är det just den stundande våren och sommaren som är helt avgörande för affärsverksamheten.

- Första maj har alltid varit en storsäljare. Sedan följer mors dag och hela maj månad då grupper är ute och reser. Det är frågan om ett stort bortfall om vi håller stängt till sista maj, säger Lundström.

Till företaget hör också personalrestaurangen på Geberit (Ido i Ekenäs) som får fortsätta att hålla öppet. Också där har antalet lunchgäster sjunkit kraftigt de senaste veckorna.

- Tack och lov får den fortsätta. Men också där jobbar många anställda hemifrån och det har förstås påverkat restaurangen också, säger Lundström.

Han passar på att påpeka att han står till förfogande också om någon annan arbetsplats behöver lunchservering.

- Nog kommer vi igen. Jag tror fullt och fast på det.