Hoppa till huvudinnehåll

Coronatester och mobilenhet för luftvägspatienter i Jakobstad - "vi tog flera prover redan första dagen"

Mobilenhet vid jouren på Malmska i Jakobstad.
Mobilenhet vid jouren på Malmska i Jakobstad. Bild: Yle/Mikaela Löv Jakobstad

Nu behöver patienter i Jakobstadsområdet inte längre köra till Vasa för coronatester. Sedan i tisdags tas prover också i Jakobstad. Jouren har dessutom fått en mobilenhet där man tar emot patienter med luftvägsinfektioner.

Sedan i tisdags behöver den som misstänks vara smittad av coronaviruset inte längre köra till Vasa för att blir testad.

Ingen coronaepidemi har åtminstone hittills brutit ut i Jakobstad, men redan första dagen togs flera coronatester säger tf. social- och hälsovårdsdirektör Pia-Maria Sjöström.

Om någon i Jakobstad testat positivt för corona är ändå ingen uppgift som Malmska hälso- och sjukvårdsområde får ut med. Uppgifter om insjuknade ges av sjukvårdsdistriktet.

Pietarsaaren sairaalan johtava lääkäri Pia-Maria Sjöström, Pietarsaari, 3.12.2018.
Tf. social- och hälsovårdsdirektör Pia-Maria Sjöström. Pietarsaaren sairaalan johtava lääkäri Pia-Maria Sjöström, Pietarsaari, 3.12.2018. Bild: Jari Kovalainen / Yle läkare,Jakobstad,vaccinering,immuniseringsprogram,mässling,mässlingsvaccin,Measles virus,hälsovård,Österbotten

Provsvar inom ett dygn

Den här veckan är väntas Vasa centralsjukhus ta i bruk utrustning för att analysera coronatester. Tills dess anlyseras provsvaren i Tammerfors.

Tidvis har det tagit två till tre dygn att få provsvar, säger Sjöström. Men nu går det snabbare. Sjöström säger att man i Jakobstad fått provsvaren inom ett dygn.

Ring om du misstänker coronasmitta

Utanför jouren finns nu en mobilenhet där man tar emot patienter med luftvägsinfektioner. Sjöström säger att den inte är till för coronasmittade.

Istället ska man ringa telefonrådgivningen för att komma överens om tid för provtagning.

- Det är Vasa centralsjukhus som sköter provtagningen, de besöker Jakobstad varje dag, säger Sjöström.

Minska risken för smitta i väntrum

Sjöström säger att mobilenheten i dagsläget tar emot patienter som man misstänker drabbats av influensa eller flunssa. Men den kan också komma att tas i bruk för coronapatienter om fallen blir flera.

- Vi vill försäkra oss om att ingen coronapatient sitter i väntrummet bland andra människor och riskerar att smitta andra, säger Sjöström.