Hoppa till huvudinnehåll

Ingåborna ska få säga mera till om vad kommunens pengar ska användas till

En flagga med Ingås kommunvapen vajar i vinden.
I Ingå vill politikerna införa en medborgarbudget. En flagga med Ingås kommunvapen vajar i vinden. Bild: Malin Valtonen / Yle Ingå,flagga,Ingå Kommun

Ingåborna ska i högre grad få vara med och planera kommunens ekonomi. På det sättet förbättras både invånarnas aktivitet och kommunens livskraft.

Meningen med en så kallad medborgarbudget är att uppmuntra invånarna att delta i arbetet för att utveckla kommunen. Det kan till exempel ske genom att invånarna presenterar idéer om olika projekt och evenemang.

Det är elva kommunalpolitiker som har föreslagit att Ingå inför en medborgarbudget. Första undertecknare är Elina Ahde (Gröna).

Politikerna anser att det gör att kommuninvånare i olika åldrar får mera vetskap om kommunens ekonomi, demokrati och praktisk verksamhet.

Kan användas på många sätt

Medborgarbudgeten kan användas på olika sätt. Kommunen kan till exempel ta med invånarna i ett visst område i planeringen och beslutsfattandet. Det kan handla om infrastrukturen eller hur ett område ska utvecklas.

Ett annat sätt är att planera ett engångsprojekt- eller investering eller en renovering tillsammans med invånarna. Kommunen kunde också reservera en viss andel av budgeten som invånarna sedan får besluta om.

Ingå kommunstyrelse har nu föreslagit kommunfullmäktige att det reserveras ett anslag i budgeten för år 2021 för en medborgarbudget. Invånarna ska enligt förslaget också informeras om medborgarbudgeten bland annat på invånarmöte och via nätet.

Läs också