Hoppa till huvudinnehåll

Mörskom kan påbörja samarbetsförhandlingar

En husvägg med en vapensköld i blått synns mot en grå himmel. Bredvid vajar några vimplar med samma vapen, ett vitt träd mot blå botten.
Liksom Lovisa och Lappträsk kan också Mörskom börja samarbetsförhandla. En husvägg med en vapensköld i blått synns mot en grå himmel. Bredvid vajar några vimplar med samma vapen, ett vitt träd mot blå botten. Bild: Yle/ Mira Bäck Mörskom,kommunvapen,Vimpel,mörskom kommungård

Mörskom förbereder sig på att coronaepidemin ska påverka kommunens ekonomi negativt. Permitteringar kan bli aktuella men helst vill man hitta nya uppgifter åt personalen.

Stadsstyrelsen godkände på onsdagen förslaget om att påbörja samarbetsförhandlingar för hela kommunens personal.

- Det här är så att säga för att göra verktygsbacken större, alltså att ha beslut och linjedragningar klara ifall vi behöver ta till åtgärder, säger kommundirektör Sam Vuorinen.

Kommunen räknar med att coronaepidemin kommer att öka hälsovårdskostnaderna, arbetslöshetskostnaderna och på längre sikt påverka skatteintäkterna.

Största delen av undervisningen i Kirkonkylän koulu sköts på distans och biblioteken, ungdomslokalen, kommunkansliet och inomhusidrottsutrymmena har stängt.

Helst vill man kunna hitta andra uppgifter åt personal som nu är utan arbete. Inom vissa områden har arbetsmängden ökat och dessutom behövs vissa helt nya uppgifter göras i och med coronasituationen.

- Vi har utrett vilka andra utbildningar och arbetserfarenheter personalen har. Dessutom har vi bett personalen föreslå sådana nya arbetsuppgifter som de tycker behövs i den här situationen eller som kommer att behövas om situationen förlängs, säger Vuorinen.

Permitteringar kan bli aktuella i första hand för sådana anställda som helt eller delvis blivit av med sina arbetsuppgifter i och med coronaepidemin, och som man inte hittar nya arbetsuppgifter åt.

- Vi försöker tänka på personalens bästa så att personalen skulle kunna hålla semester eller ta ut övertid innan en eventuell permittering skulle börja.

Om det behövs kan man gå vidare till att stegvis permittera hela kommunens personal, cirka 60 personer, för viss tid.

I så fall skulle permitteringarna strös ut över en längre tid så att bara en del av personalen är borta samtidigt.

Några uppsägningar blir det antagligen inte.

- Förslaget till styrelsen har skrivits i en sådan form att samarbersförhandlingarna inte skulle leda till uppsägningar. Det har vi alltså inte planerat, säger Vuorinen.