Hoppa till huvudinnehåll

"Om Nylands gränser stängs är valet enkelt" - Jonatan, 25, har hem i Helsingfors men familjen i Vasa

Till vänster Helsingfors domkyrka, till höger en staty p åVasa torg och i mitten Jonatan Sparv iklädd svart mössa och jacka.
Jonatan Sparv har sitt hem i Helsingfors men familj och flickvän i Vasa. Till vänster Helsingfors domkyrka, till höger en staty p åVasa torg och i mitten Jonatan Sparv iklädd svart mössa och jacka. Bild: Collage Helsingfors,Vasa,Jonatan Sparv

Hem i huvudstaden, familj, flickvän och jobb i Österbotten. Jonatan Sparv är en av många finländare som nu kan bli tvungna att bestämma om de tänker stanna innanför eller utanför Nylands gränser.

25-åriga Jonatan Sparv bor och studerar i Helsingfors. För tillfället befinner han sig ändå i Vasa hos sina föräldrar. Nu funderar Sparv på om han borde åka till Nyland medan det ännu är möjligt.

- Vi funderar om man borde ta bilen och åka med mamma eller pappa för att plocka upp lite saker från min lägenhet.

Trots att livet är splittrat på två orter är det för Sparv ett ganska självklart val att stanna i Vasa om gränsen till Nyland stängs. Familjen och flickvännen bor i trakten, och där ska han också jobba på sommaren.

- Det är nog ett ganska enkelt val för mig att välja Vasa, om jag nu blir tvungen att välja. Här har jag egentligen allt jag behöver.

Studier på distans

Sparv studerar journalistik på Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet, och i huvudstaden bor också många av Sparvs vänner och bekanta.

Att följa myndigheternas regler och rekommendationer är ändå inget problem för honom.

- Vi befinner oss i en ganska exceptionell situation. Jag skulle säga att det är bättre att göra för mycket än för lite för att hindra koronaviruset från att sprida sig, säger Sparv.

Lyckligtvis har kursarbetet vid universitetet gått att ordna på distans, även om studierna delvis försvåras då man inte kan ses i samma rum. Men Sparv förhåller sig positiv till utmaningen.

- Man kan ju tänka att det här är en möjlighet att hitta olika lösningar.

Just nu diskuterar regeringen nya begränsningar med anledningen av coronaepidemin. På bordet är begränsningen av rörelsefriheten, och sannolikt kommer begränsningen att gälla hela Nyland, enligt uppgifter till Yle.

Statsminister Sanna Marin sa på tisdagen att det finns starka skäl till att isolera Nyland.

Det är ännu oklart hur hårda begränsningarna kommer att vara, med tanke på möjligheten att röra sig till exempel mellan bostad och arbete, mellan Nyland och resten av landet.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen