Hoppa till huvudinnehåll

Pargasbon Joakim von Bergmann pendlar flera gånger i veckan till jobbet i Ekenäs: ”Jag är nog beredd på att plocka med mig så mycket som möjligt från kontoret om gränsen till Nyland stängs”

Bild inifrån personbil, man ser ratt och instrumentpanel och landsvägen. Bilen är i trafik.
Om Nyland stänger gränserna för övriga finländare kommer trafiken att minska betydligt. Arkivbild. Bild inifrån personbil, man ser ratt och instrumentpanel och landsvägen. Bilen är i trafik. Bild: Silja Viitala / Yle trafik,personbilar,bilar,bilism,Landsväg,riksväg,vägar,rörelse,transport,Finland,Södra Finland

Joakim von Bergmann jobbpendlar några gånger i veckan mellan Pargas och Raseborg. Om Nyland isoleras från övriga Finland blir det att sköta allt jobb hemifrån.

Lite surt från eget perspektiv, men von Bergmann litar på att myndigheterna fattar rätt beslut.

Joakim von Bergmann jobbar som vd för Kustregionens utbildningsfastigheter, som i praktiken fungerar som hyresvärd för Axxell och Novia i Karis och Ekenäs.

Man i blå jacka ser mot kameran och ler.
Pargasbon Joakim von Bergmann är beredd att jobba hemifrån, men är fundersam över hur det ska gå att hålla koll på fastigheterna i Raseborg. Bilden är från april 2019. Man i blå jacka ser mot kameran och ler. Bild: Nicole Hjelt / Yle man,verkställande direktör,joakim von bergmann

I Ekenäs har bolaget också studiebostäder.

- Vi har vårt administrativa kontor i Ekenäs och jag försöker vara där så mycket som möjligt

I praktiken betyder det att Joakim von Bergmann pendlar mellan Pargas och Raseborg två till tre gånger i veckan. Han har också möjlighet att sova över i Ekenäs.

Administration fungerar på distans

Om gränsen till Nyland stängs, blir det tänka om en del för Pargasbon Joakim von Bergmann.

- Nog är det här något jag tvingats fundera över. I dag (25.3) kommer jag att träffa en entreprenör i Pargas och efter det sätter jag mig i bil och åker till Ekenäs.

- Jag är nog beredd på att plocka med mig så mycket som möjligt från kontoret så jag kan sköta ett hemkontor under en sån tid som Nyland eventuellt är nedstängt.

En del av Joakim von Bergmanns arbetsuppgifter går att sköta hemifrån.

- Allmänna administrativa uppgifter för ett aktiebolag går med dagens teknik rätt långt att sköta nästan varifrån som helst. Det går att godkänna fakturor, det går att betala löner och det går att bereda styrelsemöten eller bolagsstämmor.

- Sedan får man se om man håller möten elektroniskt eller per e-post. Den delen är jag inte speciellt orolig över, säger Joakim von Bergmann.

Svårt att se över fastigheter på distans

Det som är mer besvärligt är att se efter de fastigheter som bolaget äger, det vill säga kärnverksamheten.

- Fastigheter och byggnader är ett väldigt lokalt fenomen. Så länge vi har personal på plats i Raseborg som hålls friska och som kan vara på jobb så kan vi hålla igång alla funktioner.

- Men vi står onekligen inför en knepig situation om personalen skulle insjukna och bli hemma en längre tid och man inte själv kan komma till arbetsplatsen för att reda upp saker.

Yrkeshögskolan Novias och Yrkesskolan Axxells huvudbyggnad i Ekenäs.
Undervisningen för studerande vid Axxell och Novia sköts på distans, så för tillfället är det väldigt få personer som rör sig i den här skolbyggnaden i Ekenäs. Yrkeshögskolan Novias och Yrkesskolan Axxells huvudbyggnad i Ekenäs. Bild: Yle/Anna Hellberg Yrkeshögskolan Novia,Axxell,Raseborg,Ekenäs,Västnyland

Hittills har coronaläget inte påverkat Joakim von Bergmanns jobb speciellt mycket.

- Vi försöker begränsa kontakterna till kunder, inte ha så mycket folk som springer på kontoret men det har kommit sig ganska naturligt.

- Vi har personer som bor i våra bostäder i Ekenäs och som i stor utsträckning har har flyttat ut, åkt någon annanstans. Väldigt få är på plats.

Han tillägger att bolagets största kunder, Axxell och Novia har övergått till distansundervisning och har endast en begränsad personalstyrka på plats.

- Det betyder att de fysiska, nära kontakterna till andra människor har begränsats naturligt. Det är inget vi har behövt åtgärda.

Om det blir att inrätta ett mer stadigvarande hemmakontor i Pargas så kommer Joakim von Bergmann bland annat att dela arbetsrum med sina fyra barn som går i hemskola.

- Det blir ganska intensivt med barn som ska sköta sina skolarbeten, men överlag skulle jag inte säga att det har påverkat jobbet speciellt mycket hittills.

Vad tycker du personligen om den åtgärden att man eventuellt isolerar Nyland?

- Det försvårar mitt liv ur ett väldigt snävt, personligt perspektiv så kanske jag tycker det känns lite surt. Men jag har ingen starkare åsikt i den frågan.

- Jag litar på att våra myndigheter fattar de beslut som behöver fattas, säger Joakim von Bergmann, vd för Kustregionens utbildningsfastigheter.

Artikeln bygger på en radiointervju gjord av Veronica Montén den 25.3 .