Hoppa till huvudinnehåll

Polens regering planerar presidentval i maj trots coronapandemin

En gågata i den polska staden Lublin endast ett fåtal människor är ute på gatan
Den vanligtvis välbesökta gågatan i staden Lublin i östra Polen lockar få i dag. En gågata i den polska staden Lublin endast ett fåtal människor är ute på gatan Bild: Yle/ Tadeusz Rawa Polen,Lublin,coronavirus

När Elżbieta Witek, taleskvinnan för Sejmen – det polska parlamentets lägre kammare – den 5 februari meddelade att presidentvalet kommer att genomföras den 10 maj i år, verkade allt frid och fröjd.

Sedan kom coronaviruset till Europa och på några veckor förändrades allt. Utom datumet för det polska presidentvalet, för det står än så länge fast.

- Det finns inga konstitutionella möjligheter att senarelägga presidentvalet, sa Jarosław Kaczyński, ordförande för det regerande konservativa populistpartiet Lag och Rättvisa (PiS) på måndagen.

En kö utanför ett apotek i Lublin. Alla i kön håller rejält avstånd till varandra
Alla i kön utanför apoteket håller rejäla avstånd mellan varandra. Inne i apoteket får det finnas högst två personer samtidigt. En kö utanför ett apotek i Lublin. Alla i kön håller rejält avstånd till varandra Bild: Yle/ Tadeusz Rawa Lublin,Polen,coronavirus

Han påpekade att det bara för några dagar sedan utlystes epidemitillstånd i Polen. För att valet ska kunna flyttas fram till hösten skulle det, enligt grundlagen, behövas ett katastroftillstånd.

Väntar med beslut

Samma tongångar hörs från premiärminister Mateusz Morawiecki. Han understryker samtidigt att situationen är mycket dynamisk och att läget kan förändras snabbt.

Regeringen vill därför ta ett slutgiltigt beslut så sent som möjligt. Dessutom, resonerar han, vet ingen hur situationen med coronaviruset blir i höst. Epidemin är kanske kvar eller så kommer det en andra våg.

Kö utanför en bank i Lublin. Alla håller rejält avstånd till varandra
En kö utanför en bank i Lublin Kö utanför en bank i Lublin. Alla håller rejält avstånd till varandra Bild: Yle/ Tadeusz Rawa Polen,Lublin,coronavirus

Premiärminister Morawiecki påpekar också att det i helgen utan problem hölls ett påfyllnadsval till tre kommunfullmäktige och två kommunledarposter.

Valdeltagandet blev mellan 8 och 40 procent, alla medlemmar i valnämnden hade ansiksmasker, alla som skulle rösta släpptes in i vallokalerna turvis och hade möjligheter att desinfektera händerna före och efter att de röstat. Kryssen gjordes med engångspennor.

Oppositionen säger nej

De fyra oppositionspartierna – Medborgarkoalition (KO), Vänstern (Lewica), Bondepartiet (PSL) samt högerpopulistiska Konfederationen kräver samfällt att valet ska flyttas fram till hösten.

De åberopar smittofara för de röstande, att det inte blir möjligt att få 20 000 människor till valnämnderna samt att det blir svårt för presidentkandidater att samla 100 000 underskrifter, något som de enligt lagen måste göra. Hittills har inte alla lyckats göra det.

Europarådets tidigare ordförande och tidigare premiärministern Donald Tusk kritiserar gärna och i skarpa ordalag PiS-regeringen och president Andrzej Duda. Han sa för fyra dagar sedan:

- Bara en galning eller en förbrytare kan föreslå att hålla presidentvalet i maj.

Tur i oturen

Polen och resten av Central- och Östeuropa hade lite tur i oturen – coronaviruset spred sig där lite senare än i Västeuropa och Norden.

Så den polska regeringen var varnad och tog till åtgärder i ett tidigt stadium. Den 13 mars, när antalet konstaterade fall i landet fortfarande var under hundra, utlyste premiärminister Morawiecki epidemitillstånd.

Det medförde stängning av alla platser och institutioner där människor samlas – biografer, teatrar, konserthallar, sporthallar osv. Barer och restauranger kan bara köra ut hemleveranser. Samtidigt stängdes skolor, högskolor och daghem.

En reklampelare vid en bensinmack i Polen
De fallande oljepriserna har gjort att bensinpriserna i Polen är de lägsta på länge. En liter 95 oktan kostar under 1 euro. En reklampelare vid en bensinmack i Polen Bild: Yle/ Tadeusz Rawa Polen,coronavirus

Endast livsmedelsaffärer, apotek och bensinstationer får nu hålla öppet.

Åtgärderna har gett en del resultat – coronaviruset fortsätter att sprida sig men än så länge inte lavinartat. På tisdagen låg Polen ungefär i nivå med Finland när det gäller konstaterade fall – 850 – med endast 9 dödsfall.

Om man ser på folkmängden ligger Polen, tillsammans med Ungern, bäst till i EU.

Unga hjälper äldre

Liksom i Finland uppmanas äldre personer att stanna hemma. De får hjälp av den kommunala socialtjänsten med inköp av mat och mediciner. Ofta ställer grannar och ideella organisationer också upp.

En lapp på en dörr med text på polska. Det står att grannar erbjuder att hjälpa till med matuppköp och apoteksbesök
Sådana lappar sitter här och där vid trappuppgångar. Yngre personer vill åta sig att handla eller rasta hundar åt äldre som uppmanas att stanna hemma. En lapp på en dörr med text på polska. Det står att grannar erbjuder att hjälpa till med matuppköp och apoteksbesök Bild: Yle/ Tadeusz Rawa Polen,coronavirus

Stora delar av näringslivet lider betydande förluster. Därför har regeringen presenterat ett stödpaket på 212 miljarder zloty (cirka 50 miljarder euro).

Under sina drygt fyra år vid makten har PiS-regeringen lyckats få ner statsskulden från 50 till 44 procent av BNP och den planerade budgeten för 2020 skulle för första gången i Polens moderna historia ha varit balanserad.

Det finns med andra ord ett visst finansiellt utrymme för stödåtgärder.
Det gör att både PiS-regeringen och presidenten - som har varit mycket aktiv under den kritiska tiden - har stigande popularitetssiffror.

En del opinionsmätningar ger honom till och med seger redan i den första valomgången.

Å andra sidan vill 70 procent av befolkningen – enligt en färsk mätning – att presidentvalet ska flyttas fram. Endast 12 procent vill att det ska hållas enligt planerna den 10 maj och med en eventuell andra omgång den 24 maj.

Om det ändå skulle hållas i maj uppger 40 procent att de ska delta medan 55,4 procent säger att de kommer att stanna hemma.

Andrzej Duda är favorit

Den sittande presidenten Andrzej Duda, vars mandatperiod löper fram till den 5 augusti, har oddsen på sin sida.

Opinionsmätningar ger honom kring 40-45 procent av rösterna i den första valomgången.

den polska regeringen och president Andrzej Duda står uppställda i en festsal
Coronaepidemin har ökat regeringens och presidentens popularitet den polska regeringen och president Andrzej Duda står uppställda i en festsal Bild: AFP / Lehtikuva Polen,Andrzej Duda

De fyra presidentkandidaterna från oppositionspartierna plus en oberoende kandidat har dock sammantaget några procentenheter mer.

Därför finns det en liten chans att den av dem som går till andra valomgången - och det kommer nästan säkert att bli Małgorzata Kidawa-Błońska från KO – skulle kunna ge Duda en match.

Mätningarna ger den sittande presidenten seger med kring 52-55:48-45 mot henne i andra valomgången.

President med makt

Politiskt sett är presidentvalet viktigt. Presidenten i Polen är inte bara ett statsöverhuvud, utan har också en reell politisk makt.

Han kan till exempel lägga in veto för varje lag stiftad av parlamentet. För att köra över hans veto behövs 60 procent av rösterna i parlamentet.

Det regerande PiS har ingen sådan majoritet idag. En president ur oppositionsledet skulle därför kunna nästan helt förlama PiS-regeringen under de tre återstående åren av mandatperioden.

Om coronavirusepidemin fortsätter att växa under de kommande veckorna, kommer regeringen antagligen att tvingas flytta fram valet.

Men om ökningen avstannar eller dämpas kan PiS vara frestat att genomföra valet enligt planerna.

För just nu finns det en god chans att den sittande presidenten Andrzej Duda, som ju kommer från deras led och som nu under drygt fyra år nästan friktionsfritt samarbetat med regeringen, skulle vinna och ge regeringen ett komfortabelt läge i tre år till.