Hoppa till huvudinnehåll

Studerande lämnade coronaspridningen i Helsingfors för familjen i Vasa

Adam Stefánsson Högnäs
Adam Stefánsson Högnäs kommer att fortsätta med den frivilliga karantän som så många i Helsingfors försatt sig själva i. Adam Stefánsson Högnäs Bild: Yle/Anna Ruda Vasa,Adam Stefánsson Högnäs

På måndag kväll kom Adam Stefánsson Högnäs på ett så gott som folktomt tåg hem till Vasa från Helsingfors där han studerar journalistik. Han ville komma hem till familjen medan det ännu går.

Samtidigt förbereder regeringen isolering av Nyland.

Adam Stefánsson Högnäs kommer från Vasa men studerar journalistik för första året på Svenska social- och kommunalhögskolan, Soc&kom, i Helsingfors. All undervisning har redan i någon vecka gått på distans.

Varför vill du vara i Vasa?

- Jag vill vara med min familj, så klart. Sen känns det på något sätt tryggare här eftersom man inte har så många fall i Österbotten ännu, säger Stefánsson Högnäs.

Eftersom det finns många coronasmittade personer i Helsingfors har Stefánsson Högnäs hunnit fundera på om det är så att han för med sig smittan hem till Vasa.

- Ja, jag träffar ju inte morföräldrar och äldre personer för de isoleras ju. Men så klart, äldre personer i familjen kommer jag oundvikligen att träffa ändå. Jag får tänka att om jag har några symptom så får jag helt enkelt isolera mig på mitt rum.

Regeringen förbereder isolering av Nyland

Under tisdagen meddelade statsminister Sanna Marin (SDP) att regeringen förbereder möjligheten att isolera Nyland från resten av landet.

Det här med anledning av att överlägset flest fall av coronaviruset har konstaterats i Nyland.

- Vi har goda grunder för att isolera Nyland, men det är svårt att genomföra i lagstiftningen, eftersom lagstiftningen som gäller beredskapslagen finns bakom många lås, sa Marin på tisdag eftermiddag.

Regeringen går som bäst igenom vad som behöver ändras i lagstiftningen för att rörelsefriheten ska kunna begränsas.

Regeringen har utlovat mer information under onsdagen.

Ser skillnad på Helsingfors och Österbotten vad gäller karantän

De flesta av Adam Stefánsson Högnäs vänner och klasskamrater som inte är från Helsingfors har valt att göra som honom och ta sig hemåt.

- I Helsingfors tror jag att folk är väldigt medvetna om det och det märkte jag också på antalet folk på stan. I Helsingfors satt nästan alla i frivillig karantän och det är något jag kommer att fortsätta med här i Österbotten.

Tycker du att det är skillnad på hur läget är i Helsingfors och hur läget är i Vasa?

- Jag i alla fall upplevt att det har varit så. I Helsingfors har man satt sig i frivillig karantän sen universitet och skolor stängde ner för någon vecka sedan. Jag tror att det kommer att komma en sådan inställning i Österbotten, om den inte redan finns.

Läs också