Hoppa till huvudinnehåll

UM rättar medieuppgifter: 200 000 finländare inte på väg till Finland - finländare bosatta utomlands ombeds stanna kvar

Resenärer som drar på resväskor och bär andningsskydd.
Finländska resenärer ombeds komma hem. Resenärer som drar på resväskor och bär andningsskydd. Bild: Lehtikuva resenärer,flygplatser

Det stämmer inte att 200 000 finländare som har rest i riskområden väntas återvända till Finland, såsom medier tidigare har uppgett. Det är några tusen som ännu väntas återvända.

Utrikesministeriet meddelar att det här inte stämmer och att den här siffran som gått ut i medierna är felaktig.

- Det är ett missförstånd, säger Ville Cantell som är enhetschef för Europa- och närområdeskommunikationsavdelningen vid Utrikesministeriet.

När coronakrisen började befann sig, enligt de reseanmälningar som UM fått, ungefär 40 000 resenärer från Finland utomlands. De flesta har återvänt och nu är det några tusen finländska resenärer som är kvar ute i världen.

- Vårt råd är att de här resenärerna ska återvända så fort som möjligt. Det första alternativet är att de använder de kommersiella alternativ som finns, och sen kommer vi ordna vissa returflyg.

Utrikesministeriets råd till de finländare som är bosatta utomlands är däremot att de ska stanna i det land där de bor. Det innebär en stor smittorisk ifall stora mängder utlandsbosatta finländare återvänder.

Smittorisken är stor ifall finländare bosatta utomlands återvänder

Det är enligt Suomi-Seura 300 000 finländare som är bosatta utomlands. Ville Cantell berättar att det har spridits en tanke bland dem att Finland kommer arrangera hemresa också för dem, men det är inte tanken.

- Det finns en stor risk att man själv får en smitta eller att man hämtar en smitta till Finland.

Om 200 000 personer reser från epidemiområden till Finland och sedan åker runt i Finland så försämrar det alla planer på att till exempel minska smittorisken genom att isolera Nyland.

De som Utrikesministeriet pratar om att hjälpa hem är alltså resenärer som inte har någon möjlighet att stanna utomlands. Vissa har hamnat i problem när flygförbindelser ställs in.

- De har rest och så plötsligt är de fast någonstans. Det går inte att ordna transport för alla dem, men vi gör vårt bästa och ordnar vissa flyg.

Just nu kartlägger Utrikesministeriet var det finns finska resenärer och var det finns behov för arrangerande av flyg hem till Finland.