Hoppa till huvudinnehåll

Begränsning av resandet in och ut ur Nyland väcker blandade känslor: ”Jag hoppar på tåget nu, innan det är för sent”

På bilden syns tre stycken tåg som står vid Järnvägstorget. Himlen är blå.
Järnvägstorget i Helsingfors var så gott som tomt på folk under onsdag eftermiddag. På bilden syns tre stycken tåg som står vid Järnvägstorget. Himlen är blå. Bild: Yle/Alexander Beijar Järnvägstorget, Helsingfors stad

Regeringens beslut att stänga gränserna till Nyland väcker blandade känslor hos folk i huvudstadsregionen. Det finns både de som tar det lugnt, och de som packat väskan och åker norrut.

– Jag gick miste om mitt jobb på grund av pandemin, så nu har jag inte längre råd med en bostad i Helsingfors, förklarar Siiri Koivisto och fortsätter :

– Jag har sagt upp mitt hyreskontrakt till min lägenhet i Helsingfors, packat väskorna och hoppar snart på tåget till mina föräldrar i Seinäjoki. Jag vet inte när jag kommer tillbaka, men knappast blir det före slutet av april.

Siiri Koivisto står på perrongen på Helsingfors järnvägsstation. Hon har på sig en ljus, lång rock, och under det en vit skjorta. Hon tittar in i kameran och ler. Bakom henne skymtar ett tåg.
Siiri Koivisto har packat väskorna för att åka hem till sina föräldrar i Seinäjoki. Siiri Koivisto står på perrongen på Helsingfors järnvägsstation. Hon har på sig en ljus, lång rock, och under det en vit skjorta. Hon tittar in i kameran och ler. Bakom henne skymtar ett tåg. Bild: Yle/Alexander Beijar Järnvägstorget, Helsingfors stad,Siiri Koivisto

Koivisto förklarar att hon fortfarande ändå är skriven i Nyland och konstaterar att det säkert är lättare att komma in till Nyland om hon är skriven i Helsingfors, än ut.

– Jag valde ändå att resa redan på onsdag kväll, ifall gränserna stängs.

Många pendlar inom Nyland

Det är ändå inte alla som valt att packa iväg sig från huvudstadsregionen. Arkitekten Dominicus Björkstam bor i Ekenäs, men pendlar varje dag till Helsingfors.

– Det skulle vara möjligt för mig att också jobba hemifrån, men min arbetsgivare föredrar att jag jobbar på kontoret i Helsingfors. Eftersom både jobbet och hemmet är innanför Nylands gränser så tar jag ingen stress över pendlandet, säger Björkstam.

Dominicus Björkstam står på en bensinstation, ser in i kameran och ler. Bakom sig har han en vit bil med ett släp. Han har på sig en svart rock och en halsduk.
Dominicus Björkstam anser att det är ett steg i rätt riktning att stänga Nylands gränser, i kampen om att motarbeta spridningen av coronaviruset. Dominicus Björkstam står på en bensinstation, ser in i kameran och ler. Bakom sig har han en vit bil med ett släp. Han har på sig en svart rock och en halsduk. Bild: Yle/Alexander Beijar bensinstation,dominicus björkstam

Också Stefan Åsten, verkställande direktör på ett bageri i Esbo, har is i hatten.

– Personligen påverkas jag inte alls ifall gränserna till Nyland stängs, eftersom jag i mitt jobb rör mig endast i Esbo, Kyrkslätt och Helsingfors centrum.

Stefan Åsten står vid en paketbil, ser in i kameran och ler. Det är mulet.
Stefan Åstens privatliv rör sig på samma axel som arbetet, och anser därför att han inte skulle påverkas av stängda gränser. Stefan Åsten står vid en paketbil, ser in i kameran och ler. Det är mulet. Bild: Yle/Alexander Beijar bensinstation,stefan åsten

Då det kommer till pendlare hoppas Åsten ändå att det hittas en lösning som gynnar alla.

– Jag tror ju nog att det ordnas med speciallösningar för personer som på grund av jobb måste pendla över gränsen, konstaterar Åsten.

”Jag gör mitt bästa för att stöda restauranger”

Maija Kaukonen bor i Tölö i Helsingfors och påverkas inte själv ifall gränserna skulle stängas. Mer påverkas hon av att restauranger slår fast sina dörrar.

Maija Kaukonen står på perrongen på Helsingfors järnvägsstation. Hon ser in i kameran och ler litet. Bakom henne står tåg, och det är mulet. Hon har en brun jacka och en ljus halsduk.
Maija Kaukonens äldsta son är för tillfället beväring, och hon anar att han snart står och vaktar vid Nylands gränser ifall de stängs. Maija Kaukonen står på perrongen på Helsingfors järnvägsstation. Hon ser in i kameran och ler litet. Bakom henne står tåg, och det är mulet. Hon har en brun jacka och en ljus halsduk. Bild: Yle/Alexander Beijar Järnvägstorget, Helsingfors stad,Maija Kaukonen

– I Tölö har vi en massa små restauranger som vi ofta med familjen brukar besöka och det är otroligt tråkigt att de tvingats begränsa sin verksamhet, konstaterar Kaukonen och fortsätter :

– Jag hoppas verkligen att de lyckas ta sig igenom det här, och vi ska se till att stöda dem genom att beställa hem av deras mat.

Läs också