Hoppa till huvudinnehåll

Blev av med SOK-stödet men Sveriges Olympiska Kommitté kommer stöda Stina Nilssons nya satsning – speciallösning på bordet för "Sveriges stjärna"

Stina Nilsson vann tre lopp av tre möjliga i Quebec.
Stina Nilsson har varit väldigt framgångsrik som längdåkare. Stina Nilsson vann tre lopp av tre möjliga i Quebec. Stina Nilsson

För en knapp vecka sedan släppte Stina Nilsson den stora bomben: hon slutar längdåkningskarriären och tar sig an utmaningen att bli skidskytt. I och med det beslutet blev hon också av med SOK-stödet för toppåkare. Nu säger kommittén ändå att de ”självklart” stöder också den nya satsningen – troligen i form av en "speciallösning"

Sveriges Olympiska Kommitté stöder OS-aktuella idrottare genom två olika stödprogram: topp och talang. Idrottarna som ingår i programmen får ett SOK-stöd "för att kunna göra en hundraprocentig satsning" står det på SOK:s sidor.

Stina Nilsson ingick i topprogrammet som längdskidåkare, men så fort hon kom ut med skrällbeskedet om att hon sadlar om, tappade hon det stödet.

Det är självklart att hon kommer att få stöd i sin nya satsning – Stina är ju en av våra bästa vinteridrottare genom tiderna.

Nilsson är heller inte aktuell för topprogrammet som skidskytt, det bekräftar kommitténs sportchef Thomas Engdahl för Expressen.

Han säger ändå att kommittén på något sätt kommer stöda Nilssons nysatsning, trots att hon inte skulle platsa i landslaget och få stödet via förbundet som de andra skidskyttarna.

– Det kan absolut bli aktuellt med en speciallösning i det här fallet.

”Självklart kommer hon få stöd”

Det bekräftar också kommitténs mediechef Lars Markusson som redan börjat diskussionen.

– Det är självklart att hon kommer att få stöd i sin nya satsning – Stina är ju en av våra bästa vinteridrottare genom tiderna. SOK kommer att vara en del av det stödet, säger Markusson till Expressen.

Till Aftonbladet säger Markusson att SOK-stödet kommer vara skräddarsytt för henne, ”en av Sveriges största stjärnor”. Exakt hur lösningen kommer se ut är ändå inte klart än.

I SOK tror man starkt på att Nilssons nya satsning kan bli succé.

– Det blir spännande! Är det någon som ska klara av ett sådant här byte så är det Stina, det är nog få som är lika beredda att lägga ner så mycket jobb på skyttet som det kommer kräva, säger Thomas Engdahl till Expressen.

Och Nilsson har helt tydligt redan börjat med skytteträningen.

– Ser alla skidskyttars knän ut så här? frågar hon sig på instagram.

Själv har Nilsson satt upp som mål att hon ska nå världscupen – i något skede.

– Det är slutmålet. Förhoppningsvis kommer jag ha en bra utvecklingskurva men jag vet att det kan ta tid, och tid har jag mycket av känner jag, säger hon till SVT.

Läs också