Hoppa till huvudinnehåll

"Det känns inte lika ensamt då man tänker på att vi alla är i samma situation"

Läs om några studenters drastiskt förändrade vardag.

Studiefester och hobbyerna har bytts ut mot videosamtal, youtubeträning och minimala umgängeskretsar. Men en del studenter har svårt att inte falla för festernas frestelser.

Fredrika Lindgren bor själv i en enrummare vid akademikvarteren i Åbo. Utanför brukar det vanligtvis krylla av studenter. Nu är gatorna tomma.

Fabriksgatan i Åbo.
Fabriksgatan i Åbo. Bild: Yle/Lina Frisk. Åbo,akademikvarteret

Om dagarna är Lindgren främst hemma. Hon studerar, ritar, umgås virtuellt med sina kompisar och hittar på olika små projekt i lägenheten. Eftersom alla teatrar i landet är stängda, pausar också hennes jobb som publikvärd vid Åbo Svenska Teater.

- Jag är ganska van med att vara själv hemma och trivs med att vara ensam. Det är inte något som gör mig orolig. Men visst saknar jag den sociala aspekten i livet.

Däremot upplever hon inte att hon nödvändigtvis måste träffa sina kompisar i person för att upprätthålla ett rikt socialt liv. Med hjälp av videosamtalstjänsten Zoom spelar hon spel och för långa samtal med sina vänner fortfarande.

"Vi har försökt återskapa vårt studierum vid Arken, men som ett virtuellt rum. Människor kommer och går i samtalet. Vi studerar och lagar mat samtidigt. Så den sociala aspekten råder det ingen brist på egentligen. "

Då hon inte håller kontakt med sina vänner eller studerar har hon hittat på andra sätt att hålla sig sysselsatt.

- Jag hittar hela tiden på små sätt att underhålla mig själv. Små projekt som att organisera hyllor, lådor och kläder och städa. Då jag får nog går jag ut och tar en promenad och går via butiken och handlar någonting.

Fredrika Lindgren i sin lägenhet.
Fredrika Lindgren i sin lägenhet. Bild: Yle/Lina Frisk. studerande,fredrika lindgren

Blir det någon gång ensamt?

- Ibland, men inte så ofta. Men jag har märkt att jag spenderar mer tid på sociala medier, som Instagram, och att jag varit mer aktiv där. Reagerat på andras händelser och skrivit uppmuntrande ord. Sociala medier har blivit förvånansvärt viktiga.

Fredrika Lindgren.
Fredrika Lindgren. Bild: Yle/Lina Frisk. studerande,fredrika lindgren

Att det här undantagstillståndet kanske bara fått sin början har inte sjunkit in ordentligt för Lindgren.

- Just nu känns det mer som “nå jag fortsätter väl på som vanligt”. Men i och med att mitt arbete har påverkats så skulle det ju vara roligt med lite fyrk.

Fredrika har ritat mer än vanligt den senaste tiden.

Att skapa nya rutiner är en utmaning

Jan-Erik Kress är på slutrakan av sina studier i samhällsvetenskaper vid Åbo Akademi. Han beskriver vardagen som enformig. Om dagarna försöker han studera och om kvällarna går han på länk.

Mycket mer innehåller vardagen inte för en tidigare föreningsaktiv student.

- Tidigare gick jag alltid till skolan för att studera och hade en ganska regelbunden rutin. Jag har nu haft svårare att upprätthålla samma rutin här hemma.

Jan-Erik Kress.
Jan-Erik Kress. Jan-Erik Kress. Bild: Yle/Lina Frisk. studerande,jan-erik kress

Även om just rutinerna har varit en utmaning för Kress ser han till att inte gå omkring i pyjamasbyxor hela dagen.

- Jag försöker. Fake it till you make it!

Jan-Erik Kress sitter och studerar med sina kompisar för att upprätthålla någon slags rutin.

I princip alla planer är inhiberade, men Kress försöker än så länge träffa sina kompisar i mindre grupper. De ordnar små spelkvällar med bara några människor på plats.

Jan-Erik Kress.
Jan-Erik Kress. studerande,jan-erik kress

Han uppskattar också att han bor tillsammans med en kompis så han har alltid någon att prata med.

- Jag märker att jag använder min telefon mer än vanligt även om jag aktivt inte flyttat över mitt sociala liv till digitala verktyg.

"Jag dansar två gånger i veckan och istället för undervisning på plats har vi nu virtuell dansundervisning. Det är roligt men det känns lite konstigt. En del av dansen är ju att man går dit för att träffa andra människor. Umgänget där gör det mycket roligare."

Känner du dig ensammare?

- Inte egentligen. För jag vet att alla befinner sig i samma situation och har ganska samma upplevelse som jag. Jag är inte ensam i den här situationen. Det känns lättare att tänka så. Men jag kan tänka mig att det är extra tungt för dem som annars heller inte är så socialt aktiva.

Kress upplever ändå att det är viktigt att diskutera situationen med sina vänner. På det sättet kan han stöda dem, och de stöda honom. Förutom svårigheter att hitta en passlig rutin i vardagen är ovissheten i coronakrisen utmanande för många unga.

- Att man inte kan göra planer för framtiden eftersom allting är så oklart känns svårt.

En lägenhet med en person som sitter i bakgrunden och studerar.
En lägenhet med en person som sitter i bakgrunden och studerar. Bild: Yle/Lina Frisk. studerande

Sociala medier viktigare än någonsin

Ida Forsblom studerar engelska vid Åbo Akademi och har precis börjat ett nytt jobb vid ett försäkringsbolag. Jobbstarten har inte sett ut som hon hade tänkt sig.

- Det är mycket att lära sig. Jag får anpassa mig lite extra och jag måste planera om allting.

"Jag vaknar och börjar se på våra distansföreläsningar, går ut med hunden på en lite längre promenad eftersom gymmet är stängt. Ibland träffas jag med min pojkvän, umgås med min rumskompis eller går och hälsar på mina föräldrar."

Forsblom har valt ut en liten grupp människor som hon fortfarande träffar. Men hon ser till att hålla den gruppen till ett minimum.

- Jag känner folk som hör till riskgruppen och man vet heller inte vem som kanske hör dit. Jag vill inte med mitt agerande riskera att smitta någon. Gällande matinköp försöker jag planera så att jag köper lite mer bara för att jag inte vill riskera att bli smittad eller att smitta någon.

Alla andra sociala kontakter upprätthåller Forsblom främst via Instagram just nu.

- Jag har märkt att folk är allt mer aktiva på Instagram. Det pågår många utmaningar där man taggar sina vänner i en bild och frågar vad de håller på med. Sen ska de i sin tur lägga upp en bild. Det känns som om gemenskapen har blivit starkare just på Instagram.

Ida Forsblom.
Ida Forsblom. Bild: Yle/Lina Frisk. studerande

Hon har också lagt märke till att speciellt personer som bor ensamma har tagit kontakt flitigare och varit mer aktiva på sociala medier. En del har öppet kommunicerat att de känner sig ensamma just nu.

Fast jag inte själv hör till riskgruppen tycker jag vi alla har ett ansvar att följa myndigheternas anvisningar. De är till för att skydda riskgruppen och vi har alla ett ansvar att se till att så få som möjligt blir smittade.

"Just nu kan man vara lite mer kreativ för att hålla kontakten med vänner. Det finns många som haft vinkväll över skype. Man behöver inte sitta inne helt ensam varje dag. Man kan fortfarande upprätthålla kontakten med sina vänner, men på ett annat sätt."

Forsblom bor tillsammans med en barndomskompis vilket hon tycker att är jätteskönt.

- Jag vet inte hur jag skulle klara av det om jag inte skulle ha en vän utöver min pojkvän som jag skulle kunna träffa. Jag är riktigt lyckligt lottad.

Vad har varit svårast för dig?

- Att vissa studieevenemang har ställts in. Jag tycker om att gå på krog och bara ta några öl med vänner och sitta och prata. Det går inte just nu.

Ida Forsblom.
Ida Forsblom. Bild: Yle/Lina Frisk. studerande

Hur ska det gå med sommarjobben?

Tobias Holm studerar i Helsingfors och bor i Majstranden. Han försöker hålla sig hemma så mycket som möjligt och umgås med sina vänner via nätet.

- Jag försöker att göra skoluppgifter men för det mesta blir det att jag sitter hemma och övar på min hobbyer. Jag är själv musiker så jag har suttit och musicerat ganska mycket om dagarna.

"Det som de flesta lider av just nu är att sömnrytmen inte riktigt hålls stabil. Det är inget som tvingar upp en på morgonen på samma sätt så man kan vaka senare på nätterna."

Enligt Holm är det många som är fundersamma över hur det ska bli med sommarjobb i år.

- Situationen känns väldigt osäker. Ingen vet hur det blir med dem.

I och med att tågtrafiken inte löper som vanligt har Holm inte kunnat åka hem till Karleby. Ifall Nyland snart isoleras vet han inte när han kan åka upp igen.

- Nog känns det lite dåligt. Jag vill träffa min familj och gamla kompisar. Samtidigt blir det svårt att sköta studierna ifall jag reser hem och vägarna till Nyland stänger. Det är säkrare att stanna i Helsingfors.

En basgitarr.
Vissa väljer att använda tiden hemma till att öva på sina hobbyer. En basgitarr. Bild: Yle/Lina Frisk. basgitarr

Festerna lockar fortfarande

Att just fester har inhiberats har varit ett hårt slag för många unga och sällskapssjuka. För en del har frestelsen varit för stor att låta bli.

- Det var någon som hade en fest under veckoslutet. Det var ganska mycket ljud. Nu under april vet jag två som ska ordna hemmafester, så vi får se hur det går för dem, säger Filippa Sundell som också bor i Majstranden.

Studentoverall.
Studentoverallen kan vara svår att lägga på is. Studentoverall. Bild: Yle/Lina Frisk. studerande,studenthalare

Tillsvidare har Sundell försökt undvika att träffa sina kompisar just nu. Bland annat gradun håller henne sysselsatt.

"Just nu tycker jag att det är ganska skönt att vara hemma. Men det kan nog hända att jag snart ändrar åsikt. Jag har också börjat sticka och ikväll tänkte jag baka morotskaka och igår testade jag på ett Body balance-pass här hemma."