Hoppa till huvudinnehåll

Frågorna hårdnade när riksdagen samlades till frågestund mitt i coronakrisen: "Vem har ansvar för flygfältskaoset?" – läs livebloggen här

Riksdagens plenisal.
Den här gången är frågestunden inte öppen för publik, utan kan bara ses på teve eller via webben, för att förebygga ytterligare coronasmittor. Riksdagens plenisal. Bild: Lehtikuva riksdagen,Riksdagens frågetimme

Tongångarna har hårdnat i riksdagen mellan regering och opposition. Frågestunden startade med kritiska frågor om hur tusentals hemvändande finländare har kunnat återvända utan karantän.

Många frågor ställdes om skyddsutrustningen. Det sägs finnas ett underskott av utrustning för att skydda personalen och de som får vård. Staten sägs inte heller köpa in tillräckligt mycket från utlandet.

Påståendet tillbakavisades av regeringen. Det finns tillräckligt av utrustning, det skaffas mer och utreds vad som kan tillverkas i Finland. Det gäller till exempel skyddsmasker och respiratorer. En del utrustning sänds ut först när det behövs i landet, var svaret.

Försörjningsberedskapscentralen är i funktion och har öppnat dörrarna, svarade ansvariga ministern Tuula Haatainen (SDP).

Flygfältskritik

Många ville veta vem som har ansvaret, och om hålet på flygplatsen är tilltäppt. Det handlar alltså om de många turister som har kommit till Finland och kunnat gå rakt igenom tullen utan information om karantänsbestämmelser.

Den internationella flygtrafiken leddes till Helsingfors-Vanda och Åbo den 19 mars. Där fanns möjlighet till hälsokontroller, svarade minister Timo Harakka (SDP) till riksdagsledamot Mats Löfström, Åland.

Problemet var tydligen att de kontrollerna inte gjordes. Vid frågestunden var Sannfinländarnas riksdagsledamöter särskilt kritiska kring den här frågan.

- Ännu igår kom det passagerare till Helsingfors som inte såg någon information om karantän, sa riksdagsledamot Pia Kauma från Samlingspartiet.

Vissa riksdagsledamöter misstänkte att stängningen av Nylands gränser blir lika verkningslös. Regeringen försäkrade att den är nödvändig.

Statsminister Marin (SDP) betonade att alla flygpassagerare måste ta ansvar och förstå behovet av självkarantän. Det har inte varit tillräcklig information, men nu borde det vara ordnat.

"Stöden blir avgörande för att det här ska gå över"

Många frågor handlade om ensamföretagare som jobbar i nära kontakt med kunden, såsom frisörer och massörer. Hur ska de klara sig? De ska inte vända sig till TE-centralerna för stöd, där finns inte kapacitet, det blir kommunerna som måste ta hand om dem, sa minister Mika Lintilä (C).

Från vänsterhåll oroade man sig för rusningen på arbetslöshetskassor och Folkpensionsanstalten. De instanserna måste fungera, sa social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen (VF).

Statsminister Sanna Marin uttryckte frustration över lagstiftningen som inte tillåter snabba åtgärder innan de är absolut nödvändiga.

Därför har vissa åtgärder kunnat komma sent. Förutom noggrann men snabb beredning i regeringen kommer oppositionen med många invändningar. Därför kan till exempel stängningen av restauranger fördröjas.

Du kan följa med debatten här i vår liveblogg, som nu är avslutad:

Förra veckan reducerades antalet riksdagsledamöter i salen till en fjärdedel. Man kan vänta att så sker också i dag.

Tilläggsbudget och Nylandsstängning kommer också upp

Efter frågestunden inleds plenum klockan 17.15. Förslaget till tilläggsbudget behandlas, utgående från finansutskottets betänkande.

Sedan hålls en remissdebatt om Statsrådets förordning om begränsningar i rörelsefriheten. Den debatten väntas pågå långt in på natten.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes