Hoppa till huvudinnehåll

Handbollslandslagets Emma Aarnio kritade på förlängning – en deletapp mot större mål: ”När nästa steg ska tas vet jag inte, nu tror jag på Västerås”

Emma Aarnio i VästeråsIrsta hösten 2018.
Emma Aarnio har spelat två säsonger i Västerås. Emma Aarnio i VästeråsIrsta hösten 2018. Bild: Yle/Kristian Karlsson handboll,VästeråsIrsta HF (damer),emma aarnio

Landslagsspelaren Emma Aarnio är klar för ytterligare två år i Västerås. Det meddelade klubben på sin webbplats i går. När Yle Sporten når henne på torsdag är hon ändå på hemmaplan i Finland – på obestämd tid. Den här säsongens planer och målsättningar kastades snabbt om och kvar blev hon med en konstig känsla.

Emma Aarnio har trivts otroligt bra i Sverige och Västerås, det trots att den gångna säsongen var hackig och Aarnio åkte på en oväntad skadesmäll i januari. Med två säsonger i bakfickan är hon nu redo att ge det två år till i VästeråsIrsta.

– Jag är jättenöjd. Jag har trivts så pass bra både på och utanför planen. Allt känns bra här så det var ett lätt val att stanna och fortsätta här. Då den här säsongen också blev på hälft för min del så kände jag att jag ännu vill fortsätta här, säger Aarnio då Yle Sporten når henne per telefon.

Precis som i Finland avslutades handbollssäsongen på hälft i Sverige på grund av coronaviruset. Samtidigt ändrades Aarnios plan och målsättning totalt.

”Jag tänkte: jaha, vad ska jag nu träna för?”

Aarnio har sedan i januari fått stå på sidan då hon överraskande tvingades gipsa sin fot.

– Jag gjorde mitt val: att gipsa den så snabbt som möjligt för att ha möjlighet att delta i slutspelet. Så målsättningen blev ju helt konstig i och med att slutspelet ställdes in, säger hon och berättar att hon tvivlade på sitt beslut.

– Man vill ju bli frisk så det är klart att det var rätt val men känslan blev ändå lite dum och jag tänkte: ”jaha, vad ska jag nu träna för?”. Nu slipper jag i och för sig stressen, fortsätter hon.

SM-guld, Europacupspel och Champions League i siktet – när är en annan fråga

Aarnio har utvecklats enormt i SHE och slog igenom där redan under debutsäsongen för två år sedan som den offensiva talang hon är. Nu hyllar ändå tränaren också den defensiva utvecklingen.

– Emma kommer utvecklas till en ledande spelare hos oss både offensivt som defensivt, säger Aarnios tränare i klubbens pressmeddelande.

Nu har hon två år till på sig att utvecklas i klubben för att vara redo för nästa steg i karriären.

– Förhoppningarna är förstås att få spela i en klubb som spelar för SM-guld. Visst finns det förstås en chans för det i Västerås också. Drömmen är ändå att gå vidare till ett bättre lag och få spela Europacuper eller till och med Champions League. Det är målet.

Emma Aarnio i VästeråsIrsta hösten 2018.
Emma Aarnio pangade in 110 mål under sin debutsäsong. Emma Aarnio i VästeråsIrsta hösten 2018. Bild: Yle/Kristian Karlsson handboll,VästeråsIrsta HF (damer),emma aarnio

Tror du att två år är en bra period för att du ska vara redo?

– Nu med tanke på att den här säsongen också var hackig för mig så är det svårt att säga. Men då jag ser på min utveckling de senaste två åren så är jag nöjd och jag ser att det finns en chans.

– Om jag fortsättningsvis trivs lika bra som nu i Västerås så kan jag i och för sig också stanna längre än två år och sedan gå vidare. Men vi får se helt enkelt. Nu känns det bra. När nästa steg ska tas vet jag inte men just nu tror jag på Västerås och det de kan ge mig.

I Finland på obestämd tid

Sedan säsongen blåstes av och Västerås spelade sin sista match den 13 mars har Aarnio varit i Finland. Trots att ursprungliga planen var att bara stanna över veckoslutet.

Rehabiliteringen har gått bra och fortskrider i rätt takt nu då hon inte behöver fundera på att komma i form till slutspelen. Laget tränar nu individuellt fram till åtminstone mitten av april.

– Jag kan och får nu göra det mesta. Mer handlar det om att jag inte ännu kommit upp till samma nivå som tidigare. Men det finns inga restriktioner på vad jag får göra och det är skönt.

Emma Aarnio i VästeråsIrsta hösten 2018.
Emma Aarnio trivs både på och utanför plan i Västerås. Emma Aarnio i VästeråsIrsta hösten 2018. Bild: Yle/Kristian Karlsson handboll,VästeråsIrsta HF (damer),emma aarnio

– Jag fokuserar nu på att komma tillbaka och komma upp till den nivån som krävs. Jag trappar upp träningen steg för steg och kör mycket fysik.

Träningen gör hon som bäst hemma där hon har alla de gymredskap hon behöver. Den dagen det blir aktuellt för gemensamma träningar tar ändå Aarnio sitt pick och pack till grannlandet.

– Allting ändras dag för dag så jag har ingen konkret plan nu. Jag måste ju även beakta situationen i Sverige och de restriktioner de har där. Så det är svårt att säga men ifall vi börjar träna i mitten av april, så vill jag nog vara där med laget.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport