Hoppa till huvudinnehåll

Handla gärna en i taget och kom inte om du är sjuk - butikspersonal träffar hundratals kunder varje dag

Köpman Axel Eriksson utanför sin butik i Dalsbruk.
Axel Eriksson hoppas folk handlar med eftertanke i dessa tider. Köpman Axel Eriksson utanför sin butik i Dalsbruk. Bild: Amanda Vikman/Yle person,axel eriksson

Som i så många andra butiker har även köpman Axel Eriksson i Dalsbruk beslutat att hålla öppet för riskgrupper vissa tider och dagar.

- Efter fyra-fem timmar på jobbet har jag åtminstone tvättat händerna tio gånger. Då man hanterar livsmedel är god hygien viktig, men nu sköts allt ännu striktare än tidigare, berättar Eriksson.

Han säger att han märker en klar oro bland kunderna. Samtidigt är det stor variation mellan hur mycket de respekterar de instruktioner myndigheterna gått ut med.

- Man får gärna handla så att man inte behöver besöka matbutiken varje dag men man behöver absolut inte hamstra mat. Sen ska man helst inte ta med hela familjen till affären så att så få som möjligt besöker butiken, råder Eriksson.

En äldre person står vid köttdisken i matbutiken med plasthandske på handen.
Tvätta gärna händerna och använd plasthandskar råder man från butikens håll. En äldre person står vid köttdisken i matbutiken med plasthandske på handen. Bild: Amanda Vikman/Yle coronavirus,plasthandskar

Coronaläget har inneburit att man i matbutiken fått vidta flera konkreta åtgärder. Vid ingången finns engångshandskar för kunder och snart skall skyddsplast hängas upp vid kassorna.

- Kom ihåg säkerhetsavståndet mellan varandra och de anställda, det är viktigt att min personal hålls frisk. Jag tror inte att det har blivit oklart för någon hur viktiga vi är i en sådan här situation, säger Eriksson.

Distansarbete har diskuterats i medier många gånger, men för butikspersonalen gäller det fortsättningsvis att vara på plats och möta hundratals kunder varje dag.

- Myndigheterna har inte haft några klara direktiv till mataffärer eller oss som behöver vara på plats. Det är klart, i bland kan det kännas obehagligt att komma på jobb men vi gör vad vi kan för att hålla oss friska och uppmuntra varandra, säger Eriksson.

Beställ medicinerna i tid om du flyttat till sommarstugan

Apoteksverksamhet på små orter får tänka till noggrant. Personalstyrkan är liten och det räcker med att en person blir sjuk för att verksamheten ska påverkas.

Apoteken har upplevt ett ökat tryck i försäljningen, men myndigheterna har meddelat att mediciner inte kommer att ta slut bland annat eftersom Finland har reservlager.

Vuokko Mustonen bakom en plexiskyddsskiva i Dalsbruks apotek.
Vuokko Mustonen har ordnat med plexiglas i apotekets kassa. Vuokko Mustonen bakom en plexiskyddsskiva i Dalsbruks apotek. Bild: Amanda Vikman/Yle person,Vuokko Mustonen

- Apoteken på glesbygden måste försäkra sig om att det finns tillräckligt med medicin till grundbefolkningen. Icke bofasta invånare borde därför ringa apoteken minst tre dagar på förhand, för att försäkra sig om att personalen hinner beställa medicinerna i tid, säger provisor i Dalsbruks apotek Vuokko Mustonen.

Är man sjuk ska man absolut inte besöka apoteket.

- Vi har fört ut mediciner till bilen till kunder som hör till riskgruppen. Vi hjälper också gärna till med att plocka varor ur hyllan. Om man hör till riskgruppen kan man också få hjälp med hemleverans av kommunens och församlingens butikshjälp, säger Mustonen.