Hoppa till huvudinnehåll

Isoleringen försätter Nyland i en sårbar situation, säger människorättsprofessor

professori, valtio-oikeus, kansainvälinen oikeus
Isoleringen av Nyland kommer också att leda till att antalet smittade ökar inom området, säger professor Martin Scheinin. professori, valtio-oikeus, kansainvälinen oikeus Bild: Antti Haanpää / Yle Martin Scheinin

"Rätten till liv och hälsa går före rätten till rörelsefrihet", säger Tuomas Pöysti som är professor i juridik vid Lapplands universitet. Att isolera hela Nyland är ändå inte oproblematiskt.

Riksdagen ska under torsdagen behandla regeringens förslag att stoppa rörligheten mellan Nyland och det övriga landet, det vill säga att isolera Nyland där coronaepidemin härjar som värst.

Regeringen går för långt, anser människorättsprofessor

- Jag tycker att regeringen går för långt i och med att hela Nyland isoleras fram till efter påsken. Man kunde istället ta till andra begränsningar, mera lokala eller kortare tidsbundna begränsningar, säger professorn i mänskliga rättigheter Martin Scheinin.

Stora resurser kommer att gå åt till att se till att undantagslagen följs.

- Vi skyddar nu andra områden från coronasmittan - det är viktigt. Men det är ju lika viktigt att skydda Nyland som resten av landet, säger han.

Nyland går igenom den stora krisen innan resten av landet, men enligt Scheinin kommer isoleringen av Nyland också att leda till att antalet smittade ökar inom området.

- Då vi skyddar resten av landet kan nylänningarna inte lämna det smittade området, kontakterna inom Nyland kommer istället att öka. Det här betyder att Nyland försätts i en sårbar situation, säger han.

Scheinin tror att coronakrisen kommer att leda till många lärdomar om hur samhället fungerar i krissituationer.

- Vår demokrati, vår grundlag, våra undantagslagar prövas. Redan nu kan vi se att undantagslagen inte fungerar felfritt och behöver ses över, säger han.

Rörelsefriheten senast begränsad under krigstiden

- Rörelsefriheten har senast begränsats under krigstiden på 40-talet, det är alltså frågan om en väldigt exceptionell situation. Rätten till liv är ändå viktigare än rätten till rörelsefrihet, säger Tuomas Pöysti som är professor i juridik vid Lapplands universitet.

Att inskränka rätten till rörelsefrihet är inget man gör lättvindigt.

- För att kunna begränsa rörelsefriheten måste det gå att visa att det är det enda sättet att skydda rätten till liv och hälsa, det måste gå att visa att det är helt nödvändigt, säger Pöysti.

Om det verkligen är det enda sättet är svårt att säga på förhand, anser Pöysti.

Jukka Kekkonen som är professor i juridik vid Helsingfors universitet anser att diskussionen om regeringens linje kunde vara öppnare. Det är få som offentligt vågar kritisera regeringens beslut.

- Det finns ingen spåkula som kan berätta vad som är rätt beslut. Men i ett demokratiskt samhälle är det viktigt att beslutsfattarna verkligen kan motivera sitt maktbruk, säger Kekkonen.

Är det då sannolikt att begränsningarna träder i kraft redan på fredag?

- Utskottet behöver inte förbereda några lagparagrafer, det måste bara godkänna eller förkasta förslaget, lite som i det brittiska parlamentet. Så ja, det är möjligt att begränsningarna träder i kraft redan på fredag, om utskottet övertygas av regeringens motiveringar, säger Tuomas Pöysti.

Beväringarna får rycka in

- Jag tror inte att polisens resurser räcker till, då är vi inom försvarsmakten beredda att hjälpa till, säger Kaikkonen.

Kaikkonen tror att polisen ber om handräckning ännu under torsdagens gång.

Beväringarna kommer sannolikt att hjälpa polisen med trafikövervakning, några polisbefogenheter får de inte.

- Det kommer inte att bli frågan om att kalla in några reservister, åtminstone i nuläget. Vi har tillräckligt många duktiga beväringar som kan hjälpa till, säger han.

Kaikkonen poängterar att beväringarna inte kommer att patrullera gatorna beväpnade.

- Inga vapen behövs för den här uppgiften, säger han.

Inte helt eniga politiker

Redan på onsdagskvällen möttes representanter för fyra riksdagspartier i Yle-programmet A-studio. De var inte helt eniga även om oppositionsrepresentanterna Kai Mykkänen (Saml) och Ville Tavio (Sannf) uttryckte stöd för åtgärden.

Sannfinländaren Tavio efterlyste för sin del hårdare tag av regeringen.

- Ministrarna har uppvisat onödig mjukhet. När man beslutar om restriktioner borde man klart säga att den som bryter mot dem bestraffas, sade han.

Antti Kurvinen från regeringspartiet Centern kontrade med att han litar på finländarnas förnuft hellre än straff från myndigheterna.

Samlingspartisten Kai Mykkänen betonade att de företag som lider av restriktionerna måste få kompensation, till exempel genom att betald omsättningsskatt återbetalas till dem.

Kurvinen intygade att företagsstöd är på väg.

"För mycket tillit till tjänstemännen"

Ville Tavio beskyllde regeringen för att förlita sig för mycket på tjänstemännen vid Institutet för hälsa och välfärd THL då man besluter om åtgärder, i stället för att fatta egna beslut.

Socialdemokraten Johanna Ojala-Niemelä påpekade att både presidenten och samtliga riksdagspartier har varit med på regeringens linje.

Oppositionspartierna kritiserade regeringen för att skyddsåtgärderna på Helsingfors-Vanda flygfält varit bristfälliga.

- Trots det så tycks regeringen bara fundera, sa Tavio.

- Det här är inget funderande. Vi har tagit till hårda åtgärder för att rädda människoliv, svarade Kurvinen i diskussionen i A-Studio.

Har du frågor om hur Nylands avgränsning påverkar din vardag? Polisöverinspektör Maria Hoikkala svarar på era frågor i vår chatt klockan 16–16.30 på Svenska.yle.fi.

Det går bra att skriva frågor redan nu i kommentarsfältet nedan – eller genom att mejla justnu@yle.fi

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes